divendres, d’abril 07, 2006

Processons | Ple

Processons i Grané
:
El setmanari Capgròs i la seva versió digital han anat tractant diversos aspectes relatius a la Setmana Santa mataronina, avui mateix en l'editorial i un reportatge. Per cert, aquest és el primer any que hem preparat conjuntament un preventiu de Protecció Civil per les processons i, des de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica un pla de difussió. Però tornem al que dèiem. El número d'aquesta setmana inclou un molt recomanable article de Francesc Grané que jo mateix (si no fos perquè ell ho fa més bé) podria subscriure del tot.
:
Grané anuncia alguna de les conseqüències negatives de l'àplicació del molt positiu Concili Vaticà II: "N’apuntaré només una: l’eliminació del sentit de misteri de la vida humana; la pedagogia de la contingència de la vida humana davant de la qual apareix l’Altre, el desconegut, la sorpresa infinita de l’Ésser, el mysterium de l’amor infinit. Sense anar més lluny, el repertori important d’obres de Bach, Mozart, Haydn, Beethoven, Schönberg, i d’autors catalans, era expulsat del temple per deixar pas a guitarres que cantaven al compromís social, la primavera, les flors, la bondat espontània i naïf, l’amor ingenu. El misteri de la música deixava pas a repertoris mediocres amb lletres encara més insubstancials". Considera que el retorn de les processons "es deu en gran mesura a la manca d’expressions simbòliques que continguin per si soles el misteri. Si hi ha alguna cosa que avui no diu res són les celebracions religioses cristianes".
:
Diu que la diferència entre les processons i les cercaviles festives "és que, si bé aquests són únicament expressió del desig de festa, les processons són la narració de moments antropològics fonamentals de la vida humana i expressen les paradoxes o misteris fonamentals de l’existir". Res, que us en recomano la lectura. (Foto: Óscar Rojano)
:
Ple d'ahir
:
Ahir hi va haver Ple, més de cinc hores per polir-se més de cinquanta punts, i que donarien per diversos articles. Vam aprovar una sèrie de declaracions, la majoria de forma conjunta, excepte amb la commemoració del 75 aniversari de la República, amb una incomprensible equidistància de CiU que situa els partits d'esquerra com els únics defensors de l'excepció democràtica de bona part del segle XX espanyol. En fi.
:
Vam aprovar una sèrie de dictàmens de força interès. El que més, l'aprovació de la sol·licitud d'un nou ajut de la Llei de Barris per mataró, concretament pels barris de Rocafonda i el Palau. També es va donar compte del Pla Estratègic de la Policia Local, que vam aprovar dilluns en Junta de Govern (amb l'abstenció silenciosa del PP, quedi dit per la posteritat) que preveu una sèrie de millores en dotacions per la ciutat moderna i cohesionada que volem pels propers anys. Al Ple, després de l'esmentat silenci en tot el procés previ, es va conèxier quina era l'opinió de CiU -favorable- i del PP -no sé com titllar-. Els temes policials, de prevenció i de civisme van ocupar els precs i preguntes que vaig haver d'atendre jo mateix, enmig d'una llista llarguíssima.
:
Observo especialment en el PP, partit que ens va deixar amb un paupèrrim nombre d'efectius de la Policia Nacional a Mataró quan governaven (l'únic període de la democràcia en que ha decrescut el nombre de policies a Espanya), certa tendència a la creació d'alarma social que, en alguns casos, pot posar en perill alguns preventius. Crec que caldria tenir-ho en compte, a l'hora de fer oposició. I la prudència no està renyida ni amb la demanda d'informació ni amb la contundència opositora, si s'escau, o el simple contrast d'alternatives un cop s'ha obtingut la informació demanada. Per cert, hi ha bones notícies per la seguretat ciutadana a Mataró.
: