dilluns, de novembre 20, 2006

M'agrada Royal | La dreta oblida els barris

Per què m'agrada Ségolène Royal?
:
La victòria de Royal a les primàries del Partit Socialista francès per a l'elecció de la candidatura presidencial de 2008 és una gran notícia, probablement de la mateixa magnitud (així ha estat comparada) de la de Zapatero al front del PSOE el seu dia. Capacitat de renovació unida a la fermesa dels plantejaments polítics: atenció especial als principals problemes del país, amb mesures de força, i obertura cap a nous drets socials que identifiquin la República amb les aspiracions dels ciutadans, un a un i col·lectivament. Les formes (l'ús dels blocs, entre elles) també han estat les protagonistes d'aquest nou impuls polític a l'estimat país veí. I en mans d'una dona. Llegiu l'interessantíssim article que n'ha fet Raimon Obiols.
:
La dreta oblida els barris
:
nom Martuccelli, fa un any (capgros.com).
:
La premsa recull la intervenció de Darío Martuccelli, el sociòleg francès convidat pel Moviment Educatiu del Maresme per analitzar els successos violents dels barris de França, un any després, narrant una situació no resolta per l'entestament del govern francès a oblidar les prioritats que conveven a aquests sectors. Contra això, elogiava la tasca dels alcaldes que, coordinadament, donen respostes polítiques a la crisi que saccejà el país. Llegir-lo dóna una idea, també, del debat polític i del malestar que es viu a França, en el qual apareix el discurs fresc i clar de Ségolène Royal.
:
Recordo el debat que vam tenir, fa un any, a Televisió de Mataró al respecte d'aquesta crisi francesa, en el qual vaig representar el PSC. El representant del PP, el regidor Mojedano, va dir explícitament que ell no creia en la política social, que aquesta era nociva pel ressorgiment d'aquests barris. El nostre aprenent de Sarkozy, l'alquimista que juga amb foc amb els joves francesos, va deixar ben clar quin era el seu paradigma. Al darrer Ple, Mojedano va dir que eliminaria les subvencions a les entitats culturals. Ni política social ni suport a les entitats, aquest seria el destí dels barris mataronins si el PP el decidís.
:

16 comentaris:

Pedro ha dit...

Ramon, la solució a la banlieue no és insistir en les polítiques que s'han fet fins ara sinó canviar-les. Alguna cosa s'ha fet malament, s'ha de fer autocrítica. Menys Bordieu i més Plató.

Anònim ha dit...

Bassas,

a mi també m'agrada la Ségolène. Que bonic seria estar a les seves mans..., m'han explicat que és capaç de convertir els nervis de qualsevol en cordes de guitarra.

Ramon Bassas ha dit...

- Pedro
Justament és el que reclamo: que posin més policia de barri, que inverteixin més en barris i en les seves entitats, just tot el que va treure Sarkozy.

- Vladimir,
Caram....

Pedro ha dit...

un gran anàl.lisi del problema, Sarkozy n'és l'únic culpable?

Royal, per cert, ha estat 3 vegades ministra.

Anònim ha dit...

el model de polica local de barri també és un problema. Només cal veure on no hi són, que fan, i quan reclames alguna informació, se't treuen de sobra de mala manera. Això no és proximitat. És una altre cosa.
Esta clar que fan falta moltes coses, però és lamentable que un regidor d'una ciutat "compacta" encara faci un discurs de barris o "barriades". Què passa que Cirera és conurbació, o Vista Alegre Perifèria, o Rocafonda ghetho extrarradi?
Una cosa està clara, cal treballar, però cal començar per la mentalitat d'alguns gestor públics que l'únic en el que pensen en el totxo.
Anna dixit.

Ramon Bassas ha dit...

- Pedro,
No és una anàlisi (no va amb l geminada) sinó una síntesi, un resum esbiaixat, ho reconec. però Sarkozy és membre de Govern que va retallar els ajuts als barris i la policia de proximitat i responsable de la seguretat.

- Anna
En canvi, la majoria de veïns amb qui parlo tenen bastant bon concepte d'aquesta figura, que no treu que hi hagi algun cas a reconsiderar. Per cert, barris ho són tot, amb el seu paper i el seu pes específic dins la ciutat. Ja no hi ha extraradis. Sobre això del totxo, ara no sé massa per qui va...

Pedro ha dit...

Ramon, suposo que 15 anys de governs Mitterrand no hi deuen haver tingut res a veure.

Ramon Bassas ha dit...

Pedro,
Disculpa, però Mitterand no és mort? és a ell a qui se li van cremar els barris?

Pedro ha dit...

M'estàs dient que 15 anys del seu govern Mitterrand no van tenir-hi res a veure?
La inexistència d'ascensor social no té res a veure amb Mitterrand o Fabius?

Ramon Bassas ha dit...

Pedro
T'estàs tornant marxista i et perds en les causes? No te n'has adonat que el merder ha esclatat en ple govern de dretes?

Pedro ha dit...

Ah, a França funcionava l'ascensor social fins que van arribar els governs de dretes i en dos anys es van construir uns barris marginals plens d'immigrants de segons generació que cremaven cotxes?
És això el que em vols dir?
Perquè si Zapatero ha dit que tot el desastre de la renfe és culpa del pp perquè no puc dir que part del desastre del banlieue (part, no tot, que no sóc tan cínic com Zapatero) és culpa de governs anteriors?

Ramon Bassas ha dit...

- Pedro
Mira que curiós: la dreta treu la policia de barri, treuen els ajuts a les entitats socials i esclata la barbàrie. Per cert, saps quant va invertir el govern del Pp en Rodalies? cero patatero.

Pedro ha dit...

Expert politòleg, els teus arguments m'abassallen.M'agradaria que em diguessis alt i clar que les dècades que els governs socialistes han ocupat el poder no han tingut res a veure amb la banlieue.
Ah, i saps quan ha invertit Zapatero en rodalies?Cero patatero. I no és només un problema de calers, perquè els passatgers ens trobem sense trens i, a més, amb un cartell a la guixeta que diu "no tenemos información". És també un problema de voluntat política.

Ramon Bassas ha dit...

- Pedro
Davant teu, ningú pot ser un millor expert... però jo no parlava dels banlieu sinó dels disturbis violents. per cert, el Govern del PSOE sí que ha invertit: són a punt d'entrar els nous combois encarregats just després del seu accés al poder.

Pedro ha dit...

Sí, ha invertit taaaaaaaaant que ja en veiem el resultat. Fets, no paraules.

Ramon Bassas ha dit...

- Pedro
Nano, mira els PGE. No sé si saps que la inversió en ferrocarrils triga uns quants anys en donar fruits.