dilluns, de novembre 06, 2006

Montilla serà President

Els acords que, ahir i avui, han arribat els tres partits que conformen la majoria d'esquerres al Parlament permetrà fer José Montilla, el candidat del primer partit d'aquest bloc, el nou President de la Generalitat. Ho farà al capdavant d'un govern d'Entesa Nacional de Progrés, que té encara moltes coses per oferir als catalans i les catalanes i que, sobretot, diu haver après dels errors. Era això el que volia el PSC, un govern d'esquerres presidit per José Montilla, i impedir una majoria de CiU amb el PP. L'artimètica parlamentària ho permet, que és l'únic que compta per fer governs en la democràcia, no? Endavant, doncs.
:
Malgrat tot el que digui la coalició CiU i el seu candidat, aplaudits per Acebes i companyia, el fet és que han estat incapaços de fer una majoria alternativa. No han pogut amb el PSC, pensant-se que el sucursalisme de CiU funcionaria amb el PSOE. No, Zapatero no és Aznar i el PSC, per més origen cordovès que tingui, té un Primer Secretari que sap molt bé què és la independència del Partit. Tampoc amb el PP, no sumen. I tampoc amb ERC. Carod ho ha dit molt clar: si CiU no és un partit independentista, ni tampoc el PSC, trio el PSC que almenys és d'esquerres. En fi, no deia Mas que tripartit o CiU? Doncs li hem fet cas.
:
Amb el DVD que gasten, ja m'imagino l'oposició que faran. Però, en fi...
:
Ara, a fer polítiques d'esquerres, a demostrar que, a més de tenir una política seriosa, s'és un Govern seriós a tots els efectes. Ara, a fer el que dèiem tots tres: més Llei de Barris i menys DVD, més drets per les persones i les famílies (que són l'altra cara dels deures) i menys xecs de quita y pon, més solidesa i menys aventures, més bona gestió i menys dèficit públic, més escoles i caps i menys mirar-s'ho, més Govern, més solucions i més confiança. Fragmentàriament, amb un dur correctiu als dos partits principals del primer tripartit (mb qui volia governar CiU, per cert), però aquest és el missatge que hem entès totes tres fromacions que compartim aquests valors.
:
Ho farem amb José Montilla. Ens ha faltat temps per saber més d'ell, per saber com treballa i per treure'ns de sobre les múliples llufes de les que hem estat víctimes (a vegades auto-víctimes). D'entrada ha demostrat diligència (sense fer el ridícul de donar la meitat de conselleries a ERC com oferia CiU a la desesperada), negociació ferma i dúctil, i una autonomia a prova de bombes de qualsevol ingerència. Amb calma davant la ràbia. Un bon inici per l'etapa que comença amb ell de President.

15 comentaris:

Dan ha dit...

A veure si aquesta vegada surt millor. Però per curiositat: La paraula tripartit ja esta proscrita? Es que de cop tothom parla de l'Entesa quan abans es deia tripartit.

Ramon Bassas ha dit...

- Dan
Jo l'he fet servir, però diria que han volgut buscar un nom més maco. és el mateix més o menys que tots tres grups tenim al Senat.

Jordi ha dit...

Perquè no feu llistes conjuntes els del PSC, E i ICV?
Total, votar a qualsevol d'aquests partits és investir el candidat del PSC.

Pedro ha dit...

Ramon, però si Erc fa 6 mesos era pitjor que en Berlusconi...

Dessmond ha dit...

Ramon,
Estaria bé no jugar amb el tema dels orígens d'en Montilla. CiU no ho ha fet i voler-ho fer veure jugant aquesta carta ratlla la indignitat.
El sucursalisme que se li ha pogut criticar a en Montilla és pel fet de ser del PSC-PSOE, com també s'et pot criticar a tu, per exemple, tot i ser de Mataró. (Consti que ara no aprofito per criticar res, sino per intentar exemplificar el que exposo.)
Jugar amb la qüestió de l'orígen delata un sostre molt baix per part de qui s'hi embarca.
CiU mai ha fet qüestió d'això. Hi ha hagut gent de responsabilitat dins la coalició o dins el mateix govern que no és nascuda a Catalunya.
Aquesta mena de victimisme fa fredar. Sobre tót si després es volen donar lliçons de progressia.

Anònim ha dit...

I tot això que farà en Montilla, ho farà, segons diu la colleta d'en Mas, sent el gran perdedor (ja, ja, ja...) Quin perdedor més intel·ligent, no? Bassas, tu que ho saps tot, perquè no els hi regaleu una medalla?

Hem d'aprendre dels errors, això està bé, és un plantejament humil i savi, propi d'un tarannà d'esquerres progressistes. La mentalitat de dretes és diferent, tancada i pagada d'ella mateixa, infantil i rabiosa. I que per molts anys continuïn així: en Mas a l'oposició emprenyat i sol com una nit de mala lluna.

Ramon Bassas ha dit...

- Joki,
Ja ens vam presentar junts al Senat. De tota manera, no ens presentem junts com tampoc ho ha fet CiU amb el PP en les dues vegades (dues!!!) que van fer Aznar president del Govern.

- Pedro,
Em sembla que ERC també ha dit que aprendrà dels errors, no? Bé, doncs això. Hem vist que compartim prou part del programa com per fer un full de ruta d'un nou govern d'entesa per Catalunya. No sé on és el problema.

- Dessmond,
Ja veig que la ironia no casa massa amb internet. Com que no trobo cap argument que sostingui la idea que Montilla és "del sector espanyolista" del PSC, cosa que alguns s'afarten de dir (no tu, eh), sempre he pensat que deu ser pel seu origen més enllà de l'Ebre. Francament, no trobo cap altre motiu. I d'aquí venia la ironia.
Per cert, jo no vull donar lliçons a ningú, i menys de progressia...

- Vladimir,
La dreta sempre ha pensat que el poder (el democràtic també) ha de ser seu. "Ens ho han pres", recordes? vaja, jo crec que si, tenint la possibilitat, no intentéssim un govern d'esquerres, aleshores sí que traïríem la majoria de votants, no? Almenys els del PSC.

Anònim ha dit...

L'altre dia vaig dir que el PSC havia mort definitivament. Crec, i haig de reconèixer, que potser em vaig precipitar. Qui havia de pensar que seria Montilla qui faria enfadar tant Zapatero.

Realiment l'han posat en un compromís. Zapatero podrà guanyar novament les eleccions anant de bracet amb el diabòlic Carod-Rovira? Podrà guanyar les eleccions havent perdut tants i tants diputats al Parlament de Catalunya?

Ara caldrà veure qui s'abaixarà els pantalons quan al parlament de Catalunya es parli de la relació amb Espanya, o de seleccions nacionals catalanes, o de tantes i tantes altres coses. Temo que qui ho faci sigui ERC. No parlar-ne seria sinònim de cedir. ERC tindrà un paper difícil. El PSC, el paper de sempre, tot i que desitjaria que no fos així.

De totes maneres, que ningú s'equivoqui, si Montilla posa les coses més fàcils a Rajoy, jo no votaré mai de la vida el PSOE per evitar-ho. Afortunadament encara hi ha alternatives.

Carles.

Dessmond ha dit...

Ramon,
Doncs no he entés el que volies dir exactament. Ho sento.
Per a mi és insostenible jugar amb això dels origens i després posar-se a parlar dels valors de les esquerres.
Però pel que comentes, no té sentit el que hagi pogut dir jo.
Reconec que certes coses em molesten molt. Aquesta és una d'elles. Però cert que internet té limitacions més que evidents. Salut, com sempre.

Anònim ha dit...

La diferència, és que CiU és partit a Catalunya, PP i PSOE a tot l'estat a l'igual que icv-iu,.
La diferència és que un partit, diguem-ne petit a l'estat, col.labora amb un de gran i en treu profit, de millor o pitjor manera per tots els catalans. Vosaltres pacteu dos partits de més representació a la resta de l'estat i un de petit d'aquí. I el pitjor de tot, pacteu tres perdedors, tres!!
Lo lògic és que es pacti amb qui guanyi, no amb qui perd!
Montilla no pot demanar als de Ciu que acceptin la voluntat dels catalans, perque és ell qui no l'accepta. Els catalans per majoria volien Mas president.
Es vulnera d'aquesta manera, i un cop més, la voluntat del poble català.

Si voleu anar junts a la llista, cap problema, però feu-ho saber abans de les el.leccions ja que tots els votants tenim dret a saber a que ens exposem si decidim votar qualsevol dels partits del deshonor.
Tenim dret a saber quí vulnerarà la nostra decisió.

Catalunya va parlar, i ara clama justícia.

Agafeu-vos bé als pantalons que la gent ha obert els ulls.

Tinc botiga i la gent sap a quin partit milito, doncs creu-me que a dia d'avui he contestat més preguntes a gent del psc i erc que no pas de convergents.

Feu-me cas i agafeu-vos bé els pantalons!!

Anònim ha dit...

Nina,

una vegada, ja fa molt temps, vaig votar CIU (tothom s'equivoca algun cop). Saps que va passar? el meu vot va servir per recolzar el PP. La gent no us creu, esteu massa pendents de l'estètica i us passeu massa sovint pel cul l'ètica. La gent no us creu, per això els notaris es forraran a costa vostre. La gent no us creu, dieu que heu guanyat però sou incapaços de formar govern. La majoria de catalans, evidentment, no us ha votat perquè feu pudor a ranci.

M'agafo els pantalons, no fos que un convergent cabrejat me'ls foti.

Ramon Bassas ha dit...

- Carles
Bé, crec que les forces d'esquerres s'han posat d'acord en coses, si em permets, una mica més importants que les seleccions catalanes i tot això, amb tot el respecte. Una mica més de peus a terra. La relació amb Espanya ja està definida amb el marc jurídic actual. Ara toca fer les poítiques d'esquerres que ens vam comprometre a fer tots tres duarnt les eleccions i que han obtingut una majoria parlamentària. A més, si pot ser, caldrà contribuir a rebaixar el tremendisme.

- Dessmond,
Bé, justament em sembla que cal començar a demuntar tòpics. De Montilla es diu que és espanyolista i d'altres del mateix partit que són catalanistes. A mi em smebla que aquest tòpic amaga, a vegades, les insinuacions que a tu i a mi ens molesten. per això en faig ironia.

- Nina

El PSC té un status independent del PSOE, t'agradi o no. I hi mantenim un protocol d'unitat. També ho fem amb la resta de partits de la Internacional Socialista. I les decisions que pren ho fa a Catalunya. Totes. Però, encara que no fos així, seríem tan catalans com els altres.

No sé d'on has tret que els catalans per majoria volein Mas de president. Jo només sé que Artur Mas no té majoria parlamentària per ser investit president (que és una tasca que l'Estatut atorga als diputats) i que els tres partits amb qui s'enfrontava (recordes el "Tripartit o CiU"?), sí.

Assumir que, democràticament, s'ha d'anar a l'oposició, costa, ho sé. Però quant més aviat ho accepteu, més aviat reaccionareu. La cosa no va de pantalons, va de programes i d'escons.

- Vladimir,

L'acord amb el PP va ser el primer pas de CiU cap a l'oposició. Encara els queda una mica per purgar el "pecat", com va dir Zapatero l'altre dia...

Anònim ha dit...

Ramon, sé que costa asumir que no sou un govern escollit democràticament, sé que costa entendre que heu perdut un munt de vots i escons, sé que els catalans han parlat i en cap moment volien ni montilles ni carods ni saures.

Sou tres partits perdedors, i tranquil, la feina és molt més fàcil estant a l'oposició, només hem de seure i esperar que fiqueu la pota com sempre. Als que avui somreien els queda un curt camí ple d'espines, han de vigilar massa bé què i com ho fan. No em siguis hipòcrita dient que estem en democràcia, si fos veritat Mas seria president, en minoria o en majoria, però president perque les majories es fan sumant els vots i els escons, i és evident qui va guanyar l' 1 de novembre.

I t'aclareixo de nou, si erc, iuv, i psoe us haguèssiu presentat com a única candidatura, em mossegaria la llengua i em moriria de ràbia;
però no ha sigut així. Heu enredat a l'electorat i a vosaltres mateixos.

Feu una mica d'autocrítica i deixeu de dir mentides per poder dormir bé, siusplau.

HISTORIES DE POR ha dit...

Estas content oi RAMON BASSAS I SEGURA.
Per fi EJ-PAÑA ja pot governar CATALUNYA.
Doncs accepto el joc.
Estare a l'oposició el temps que duri aquesta petita legislatura.
Que segurament sera dos anys.
Perque aixo del tripartit es una PLATAFORMA A FAVOR A ZAPATERO.
Ara prepareu-vos perque serà una OPOSICIÓ RADICAL CONTUDENT CONSTRUCTIVA i sobretot PACIFICA.
I espero que el proxim MUNDIAL que es jugara el 27 de maig del 2007 a MATARO governi un govern CONVERGENT i no un GOVERN SECTARISTA,JACOBI I sobretot EJ-PAÑOLISTA com el PSOE de MATARO.
Espero que EE que vol dir ESQUERRA D'EJ-PAÑA antigament ERC no tingui cap regidor.
Perque de BOTIFLERS I TRAIDORS ja et tenim a tu.

Ramon Bassas ha dit...

- Nina,
Jo dormo molt bé, tranquil·la. Seria una traïció a l'electorat que, havent-hi majoria d'esquerres, lliuréssim el poder a la dreta. Amb quins aliats? Mas va dir "tripartit o CiU" i això és el que hi ha.

- Oriol,
Si som tant dolents, i tan espanyols, per què Artur Mas ens va proposat per fer una coalició amb ell?
Si no voleu ser d'Espanya, és que sou independentistes? per això vau pactar amb el PP?