dimecres, de juny 10, 2009

Europees: contra dos tòpics

L'abstenció diferencial
:
Començo dient que sí, que haurem de fer tots la reflexió que calgui per mirar de combatre l'abstenció i que -sense cap dubte- els socialistes hem perdut les eleccions a Europa i a Espanya, no tant bèstia la segona com la primera, però és així. Jo tinc alguns escrits de fa temps al respecte de l'abstenció, en aquest bloc [aquí, aquí i aquí] , als que encara podria afegir més arguments: la manca de projecte europeu (cultural, polític...), la manca de lideratges i confrontació clara (que, quan es dóna, es disparen els índexs de participació), etc... Per cert el primer tòpic que hem de desmentir és que "aquesta vegada" hi ha haagut més abstenció a Catalunya que a Espanya. Veureu al gràfic que aquest 'fet diferencial' està molt més arrelat al país del que sembla. És molt important que el debat sobre l'abstenció es faci partint de dades ben objectives, amb les sèries històriques, etc... i no des dels prejudicis d'uns i d'altres.
:
:
El PSC, primer partit, partit transversal
:
Però també hem de dir que el PSC ha guanyat les eleccions. El PSC, el partit dels socialistes catalans, ha guanyat al territori on és present, Catalunya, amb la seva candidata Maria Badia. I ho ha fet clarament. També ho ha fet a Mataró, on ens posem a 17 punts de la segona força (CiU) i on la presència del PSC és hegemònica a 10 dels 12 barris i en segona posició a la resta. Cap altre partit combina el primer i segon lloc (haurem de pensar un dia amb el PSC com a força realment transversal de la ciutat).
:
CiU no és alternativa
:
El segon tòpic que hem de desmuntar és que aquests resultats siguin positius per CiU. De cap manera ho són. En la sèrie històrica veurem com són els seus segons resultats més dolents, també a Mataró, on la presència del líder de CiU a la llista de Tremosa -sigui dit de passada- sembla haver restat punts a la mitjana catalana: quina carrera; en dos anys perd les dues eleccions en què es presenta. I de molt. De fet, en nombres absoluts, tant PSC com CiU perden vots respecte a les municipals... però CiU en perd molts més bo i tenir menys percentatge. En resum, tant a Catalunya com a Mataró, el principal adversari del PSC està molt lluny de presentar-se com alternativa viable. I no surt de la fase de decadència electoral en què ha entrat tombant el segle.
:

:
Duran, com Mora: amb el PP

No és d'estranyar, doncs, que Duran hagi començat a treballar el camí per una nova aliança PP-CiU, anunciant que les promeses amb el notari no són ja vigents. La dreta ha après que unida, potser sí que podria. El seu precursor estratègic, Joan Mora, ja ho va prometre per Mataró.

D'interès recomano els posts de Cesc Amat sobre l'abstenció (encara que crec que cal contextualitzar-ho amb les sèries) i el de Joan Antoni Baron. (P.S. Article de Miquel Iceta a ABC, 11.6.2009).

Foto: directe.cat

:

Publica un comentari a l'entrada