dissabte, de juny 06, 2009

La llum de Romero

:
Alberto Romero Gil és un jove pintor mataroní (n'he parlat aquí i aquí) que ara exposa una mostra de la seva obra (la més recent intercalada amb algunes peces més antigues, com aquesta que encapçala l'escrit) basada en el procés creatiu d'aquest autor. Val molt la pena. En la tradició més genuïna de l'art realista espanyol (ha estat deixeble d'Antonio López), Romero estudia tota la gamma de blancs per mostrar/amagar l'objecte; es fixa contemplativament en cada objecte com allò únic, isolat, al que cal prestar atenció; reflexiona sobre el temps amb el llenguatge dels bodegons i també sobre l'espai a través de la perspectiva i de la posició prominent del cel; explora l'espai treballant amb la buidor i el seu pes; dissecciona cada detall com allò central i estudia cada efecte de la llum en els seus objectes.
:
Un apunt sobre la 'revelació' i tots els seus sentits. Per exemple, totes les religions monoteistes es funden amb la paraula revelada i el seu relat. revelar és dir, però és també 'treure el vel', veure què hi ha darrere allò que es tapa, comprendre més enllà del que ha estat amagat o enfosquit (o 'abstractitzat'). I també té el significat de 'des-vetllar', d'enllestir la vetlla, de despertar, de treure a la llum el que era adormit. Revelar és passar a l'acció. D'aquí que tinguem tant d'interès en saber quina llums ens hi porta, quina força ens hi empeny, quina expecativa desitgem.
:
La llum, en el llenguatge simbòlic de l'art, és el color, sí. Però també són els objectes, o sigui, els signes mitjançant els quals es transporta la llum. En la tradició catòlica, els signes són els sagraments. En la tradició pictòrica espanyola (tan lligada al catolicisme) ho són la desolació dels objectes: el seu entotsolament i l'exalçament de llur senzillesa; la seva foscor ambiental, tremendista (no és el cas de Romero, per cert), davant la llum interior d'allò representat; els cossos senzills (tampoc és motiu -de moment- de l'art de Romero) davant el desencís de la perfecció. Una llum, doncs, no exactament 'il·lustrada', els atorga a través de l'artista una dimensió cap allò que ignoràvem, allò que ens ha estat revelat a través de la senzillesa.
:
"La luz revelada" és el títol de la mostra, comissariada per Teresa Roig, que trobareu a la seu del Col·legi d'Aparelladors de Mataró, a Can Xammar.
: