dijous, de gener 07, 2010

Inici de curs

Rodalies i Nacional II, de casa
:
Vam acabar 2009 amb dues grans notícies per Mataró pel que fa a les infrastructures de mobilitat. En un mateix dia, el Govern espanyol aprovava el traspàs del servei ferroviari rodalies a la Generalitat (i, per tant, la línia més antiga d'Espanya) i també el traspàs de la N-II, amb la consignació pressupostària d'uns 400 milions d'euros que permetran, especialment, finançar les obres del vial alternatiu i, també, recuperar l'actual Nacional II en un gran passaig del Maresme. Com ha dit fa poc l'Alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, a capgros.com, ara dependrà de nosaltres, els catalans, i també els maresmencs. En Santi Fontbona, Primer Secretari del PSC del Maresme, es pronunciava fa unes setmanes en aquest mateix sentit. Només espero que ho gestioni qui ho ha assolit i no els d'abans.
:
Sobre la primera qüestió [vegeu detalls aquí], cal dir que la proximitat i els ambicioss plans, tant per Rodalies com per l'avenç de les infrastructure ferroviàries, del Govern de la Generalitat auguren bons presagis. Del segon tema (us recomano que llegiu els detalls a la Nota de premsa i, especialment, al tall de vídeo del conseller Nadal), en què s'anunciesn dues derivades importants. La primera, la imminent licitació de les obres del tram mataroní d'aquesta alternativa, el projecte del qual és a punt de fer-se públic. La segona, l'acord imminent, també, a què haurien arribat els membres de la Comissió de Mobilitat del Consell Comarcal del maresme sobre el traçat pendent. Units, podrem.
:
Per cert, podeu seguir les entrevistes a l'Alcalde perl balanç de l'any 2009 clicant aquí: A El Tot Mataró, a capgros.com, que segueix aquí, i a Mataró Ràdio. De Televisió de Mataró no he trobat el vídeo. Ell mateix en fa un article aquí, al seu bloc.
:
El Pressupost, a debat
:
El curs també comença amb el pressupost municipal de Mataró aprovat inicialment i, així, amb el període d'al·legacions en marxa. Així, el proper dimarts dia 12, a les 7 de la tarda, hi ha prevista la celebració d'una audiència pública municipal al Centre Cívic del Pla d'En Boet per tal de fer el debat que calgui, i escoltar les aportacions que s'hi facin, al voltant del Programa d'Actuació per aquest 2010 [accediu als documents de referència aquí], després d'un dels processos on hi ha hagut més possibilitats de participació que mai.
:
I comença en plena crisi econòmica. Alguns indicadors anuncien amb timidesa la desacceleració de la crisi i podrien apuntar a una recuperació, que el president Zapatero situa ja al 2010, any en què preveu encara un augment de l'atur i una sèrie de reformes en l'àmbit laboral. Mataró, en aquest conext, manté les dues apostes. Una, per fer front a les situacions familiars que més complicat ho tenen, amb un increment dels recursos d'atenció social, per exemple. L'altra, per abastar les grans reformes que ajudin a situar Mataró en la millor de les posicions un cop acabi la crisi: La locomotora comercial per donar el gan salt en marxa (i també la Plaça de Cuba); el centre que uneix universitat i empresa en la innovació, ja obert; les infrastructures de mobilitat (i el conjunt de la xarxa urbana), ja en obres i (en el cas ferroviari) projectades per al seu inici amig termini; els equipaments que ens han de fer més competitius i comeptents (escoles, centres esportius i culturals), finalitzant-se; i un nou impuls a la ciutat a través d'un nou Fons Zapatero, després de l'èxit de l'anterior. A parer meu ho editorialitzava molt bé també Capgròs.
:
L'oposició, out
:
En el darrer debat de pressupost a l'Ajuntament vam haver de sentir les receptes de l'oposició en contra de la crisi i, especialment, contra l'atur. El regidor de la CUP apostava clarament perquè Catalunya tingués una economia autàrquica. Quan li vaig dir que aquest sistema econòmic ja s'havia provat amb escàs èxit (primera època de Franco), em va reiterar que ell hi apostava clarament. El del PP la va dir més grossa (cada dia s'esmerça més: en ordenances fiscals demanava revisar el preu de la sangria de la Festa Major... que em sembla que ni tan sols n'hi ha). Mojedano demanava llogar autocars perquè els aturats mataronins anessin a buscar feina a altres poblacions. Gran recepta. El de CiU, ni tan sols va fer cap proposta. Estava massa capficat amb mi. Per cert, la regidora Montse López encara espera una resposta a la seva oferta de preparar conjuntament amb l'oposició el pressupos d'enguany. En fi, ja veieu.
:
Fotos: Generalitat de Catalunya i Romuald Gallofré.
:
Publica un comentari a l'entrada