dissabte, de febrer 13, 2010

L'autenticitat a 'Valors'

El número d'aquest mes corresponent a la revista Valors consisteix a parlar de l'autenticitat, amb el títol de "La feina de treure’s capes", aprofitant que celebrem la festa del Carnestoltes. Sobre aquest tema he fet anteriorment un parell d'articles, aquí i aquí, que resumeixen què es el que penso d'aquesta festa. Valors presenta aquest número creient que el seu sentit "s’ha esfumat perquè molt sovint no fem allò que volem o creiem que hem de fer sinó que precisament ens disfressem en funció de l’opinió dels altres. Hem de fer l’esforç de treure’ns les capes que ens impedeixen mostrar-nos tal com som", recomana. Encara que jo crec que, en el fons, tal com som es diu sovint millor des dels revestiments (identitats), que des del despullament, que és més quaresmal.
:
"Tot i que l’autenticitat és un valor en alça en el camp cultural, polític, estètic...", segueixen dient, " el cert és que en les nostres conductes del dia a dia prima més el què pensaran de nosaltres si fem tal cosa o tal altra que no pas el què nosaltres volem fer o ser. Ens disfressem perquè no ens atrevim a ser qui som o voldríem ser". La revista inclou una entrevista a Miquel Osset, extreballador d’una multinacional que va decidir deixar una feina que no l’omplia i llançar-se a l’aventura de muntar una editorial al voltant de l’ètica, Proteus [podeu veure aquí i aquí l'entrevista a Nits Estel amb Valors]. N'hi ha també d'Ignasi Moreta, Jaume Subirana, Marta Pera, Jordi Martínez Font, Montserrat Esteve, Tica Font i Pere Pascual [aquí]. També es pot aprofundir en la qüestió recuperant [aquí] la conversa sobre el tema entre Mar Galceran i Jordi Martínez Font emesa el 5 de febrer al Nits Estel amb Valors, l'espai radiofònic setmanal de la revista.
:
Dediquen aquest número a Xavier Tribó, que n'ha estat col·laborador ocasional (i de qui vaig parlar aquí) i que ha mort aquesta setmana després de donar un exemple impagable amb la seva malaltia. També podeu consultar alguns articles ja en línia d'aquest número, que són "La xarxa que aguanta el país", de Joan Salicrú; “Donar classe fa perdre el moment de cada nen per aprendre”, de Cristina Mas; “Lideratge polític: no n’hi ha prou amb escoltar”, de Francesc Amat; “Barack Obama: ‘Vaig prometre que faria no només el que fos popular sinó necessari’”, de Miguel Guillén; “Conèixer el país”, de Joan Safont [Bloc]; “Records de Lusitània”, de Joaquim Amargant [Bloc]; i “Avatar”, de Marc de San Pedro [Bloc]. I el meu sobre l'exposició d'Ilaria Mauro.
: