diumenge, de juny 20, 2010

Els 'westwingers'

Fa un temps, vaig dir en aquest mateix bloc que seguia El Ala Oeste de la Casa Blanca, una mítica sèrie que despreé he vist que alguns m'han fet cas, potser massa, del que recomanava aleshores.
:
Deia (i disculpeu l'autocita): "És una sèrie que, almenys pels que ens agrada la política, és molt interessant. Si pots fer abstracció del seu context, algunes de les trames expliquen més que cap tractat polític com funciona la presa de decisions en un determinat nucli de poder, de poder democràtic, s'entén. I sense fer escarafalls, sense atacar el nucli del sistema, posa de manifest les tensions personals, d'interessos contraposats, dels límits de les idees pròpies, de les aliances internacionals, etcètera. També m'agrada com tracta l'efecte de tota aquesta tensió sobre les persones que la viuen, fràgils com tothom. I s'aprenen algunes coses respecte al sempre massa denostat sistema americà, i a la forma de fer reunions o de tracta els temes en seu parlamentària. Total, m'agrada aquesta sèrie i he dit més d'una vegada que qualsevol dels seus capítols pot ser utilitzat com a material de formació de les persones que tenim responsabilitats polítiques."
:
Certament, crec que segurament hem caigut a l'altre cantó, a tenor del que veig i sento dels politòlegs: pensar-se que en la política tot és dissenyable, que tot és 'començable' (adamisme), que les millors decisions es prenen sempre a la 'cúpula' (i entre despatxos de vellut), que tot és circumstancial, que tot és 'professionalble' etc... quan, en política, les capacitats de teixir complicitats i de compartir projectes tenen molta més força que una bona assessoria. Així com aleshores recomanava (i recomano) la necessitat de formar-nos veient com es ficciona la presa de decisions en un altre context polític, ara alerto també de la creixent convicció entre massa gent que la política, que és consubstancial a la persona, és cosa d'experts. És com si el sexe el deixéssim en mans de professionals (no rigueu: és el que hem fet amb l'educació).
:
Publica un comentari a l'entrada