dijous, de juny 03, 2010

Aprenentatge Servei

:
Un dels actes més emotius que m'ha tocat presidir a l'Ajuntament, sens dubte, fou el de divendres passat en tant que Alcalde accidental. Donàvem els diplomes als alumnes que han participat al programa d'Aprenentatge Servei de l'Ajuntament de Mataró, una de les coses més desconegudes -injustament- de la ciutat. A iniciativa de l'Alcalde Joan Antoni Baron es va portar a terme, fa un temps, una sèrie de projectes sota la idea d'uan 'agenda de la solidaritat' que, a manera de ls agendes 21 en sostenibilitat, fixessin objectius a assolir en matèria d'increment dels mecanismes d'ajuda mútua de la ciutat.
:
Un d'aquests projectes, que ja va per la segona edició i que segueix un model aplicat en altres àmbits, és aquest (vegeu nota). Una bona colla de centres desenvolupen un programa d'aplicació dels seus coneixements entre els socis o usuaris d'entitats ciutadanes: associacions de veïns, entitats d'ajuda mútua, casals d'avis... Des de descobrir les potencialitats d'internet o els mòbils als que són a l'altra banda de la 'fractura digital', fins a compartir balls o itineraris històrics per la ciutat, les idees han estat variadíssimes. Les regidores Carme Esteban, coordinant les entitats des de la Fundació Hospital de Sant Jame i de Santa Magdalena, i Conxita Calvo, coordinant les escoles i es instituts, han fet una tasca increïble de posar d'acord tot quisqui.
:
Crec que és importantíssim, aquest programa. Perquè ens fa més persones, com va dir molt bé el professor Josep Mª Puig Rovira (un dels teòrics d'aquesta eina ...i mataroní!) en una breu xerrada a l'acte, donat que persna és aquella que ha descobert que amb l'ajuda mútua la seva col·lectivitat és més forta i la seva vida més satisfactòria. Perquè trenca les muralles intergeneracionals, els estancs dels nostres centres o associacions, etc. Perquè fa més útil i atractiva la tasca d'estudiar. Perquè ens fa a tots un pèl més savis. Perquè ens connecta... Quin orgull que sento per la meva ciutat.
: