divendres, d’octubre 24, 2014

L'amplitud de CatalunyaReligió, de festa



Dilluns passat vam celebrar la festa del 5è aniversari del portal CatalunyaReligió on, com sabeu, col·laboro des del principi. La festa va servir, sobretot, em sembla, per injhectar encara més dosi de moral i d'orgull per un projecte que, com tants, tenia el risc de quedar-se en les bones intencions. Per sort, el risc es va esvair des del principi, amb uns patrons seriosos i un equip amb dedicació professinal i semi-professional. Seriosos, professionals... i vocacionals, també, esclar. El portal, que ha esdevingut el principal punt de referència informatiu sobre el fet religiós a Catalunya (i, en concret, sobre l'Església catòlica en totes les seves múltiples dimensions), va tenir des del principi el suport de les institucions patrocinadores, amb l'objectiu del doble sentit de la paraula comunicació. El que es refereix al fet relacional del traspàs d'informació i el que es refereix (perquè prové de la mateixa arrel lingüistica) a la capacitat de crear 'comunitat', de sentir-nos identificats amb la vida, els goigs, les esperances i els patiments de l'ampli espectre "conciliar" del país, amb la resta de religions incloses. Crec que això és el que respiràvem, dilluns, a la preciosa església que ens va acollir, a la parròquia de la Santa Madrona, al Poble Sec, que ha estat remodelada amb una mínima però contundent intervenció per propiciar noves trobades, activitats i experiències comunitàries i litúrgiques amb una bona combinació entre modern (pràctic, funcional, net) i antic (la tradició, el barri històric...). Un bon símbol. CatalunyaReligió ha sortit bé i ara, encara hauria de sortir millor.

Com que se'ns veia amb cara de satisfets, voldria compartir amb vosaltres els materials que ha generat la trobada i així, si s'escau, continuar la festa. Qui ho desitgi, se li pot despertar l'enveja, però recomano que ho vivim en un ambient festiu i l'úlcera no us farà tant de mal. Fora bromes, aquí ho teniu:
  • Un breu resum de l’acte i vídeo dels parlaments (també hi ha la versió sencera), aquí
  • L’àlbum fotogràfic, aquí i aquí sencer
  • El vídeo sobre religió i periodisme que vam projectar durant l’acte, aquí (també sota aquest escrit).
  • Un comentari sobre la celebració, del director del portal, Jordi Llisterri, aquí.
  • Un comentari sobre el nou espai, de l'arquitecte Eloi Aran, un dels professionals del despatx que ha fet la intervenció i també membre del consell de redaccó del portal, aquí.
  • Crònica que va fer el periodista Guillem Carbonell, aquí.
  • Un reportatge sobre el portal que va publicar l’Arquebisbat de Barcelona, aquí.