Aquest passat mes d'agost he fet una sèrie d'articles a Catalunya Religió sobre un conjunt d'exemples ben vius a casa nostra al voltant de la relació entre el menjar (la gastronomia, els àpats, les denominacions...) i la religió. Una experiència en la qual, a banda d'aprendre força coses, m'ho he passat molt bé. No és perquè sí que faig panxa.
Una part dels tabús, també els religiosos, tenen a veure amb el que entra i surt del cos, el que passa de ser "allò altre" al "jo", i viceversa, i en el seu origen hi ha motius ben diversos, que ara tan sols podem intuir (de salut, de reserves alimentàries, etc...). Enmig d'aquestes restriccions, hi apareix -com sempre que et posen límits- una imaginació desbordant. Compte, no és pas residual, això. El parenostre demana el pa de cada dia i Teresa d'Àvila assegurava que Déu era "entre los pucheros".
De tota manera, no té cap més pretensió que passar l'agost, aquesta sèrie (de fet, el tema dona per molts més casos), i ja veureu que és una barreja. En qualsevol cas, si us ho heu perdut, i si remotament us interessa, aquí ho teniu. Bon profit.
Una part dels tabús, també els religiosos, tenen a veure amb el que entra i surt del cos, el que passa de ser "allò altre" al "jo", i viceversa, i en el seu origen hi ha motius ben diversos, que ara tan sols podem intuir (de salut, de reserves alimentàries, etc...). Enmig d'aquestes restriccions, hi apareix -com sempre que et posen límits- una imaginació desbordant. Compte, no és pas residual, això. El parenostre demana el pa de cada dia i Teresa d'Àvila assegurava que Déu era "entre los pucheros".
De tota manera, no té cap més pretensió que passar l'agost, aquesta sèrie (de fet, el tema dona per molts més casos), i ja veureu que és una barreja. En qualsevol cas, si us ho heu perdut, i si remotament us interessa, aquí ho teniu. Bon profit.
- Bernabé Dalmau: “Cal sentir-se molt responsables d’alimentar-nos sanament”
- Un vi fet de mans maristes
- Les apassionades receptes de L’Agulla
- Avui mengem barba de caputxí
- Galetes d’avellanes a les clarisses de Reus
- El Miracle dels formatges
- El torró de Sant Jordi a Santa Coloma de Farners
- Salvador Garcia-Arbós: “Jesús va declarar purs tots els aliments”
- Joies de neula al barroc mataroní
- El nostre mató de cada dia, a Montserrat
- Al camí del Rocío
- El cuscús dels divendres
- El sabor jueu, els porros farcits
- De Barcelona al Caelum
- Mà de monja amb la xocolata
- Vi de missa català al Vaticà
- Els “nevaditos”, de Vallvidrera a la Boqueria
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada