Surt la revista Valors corresponent al mes de setembre, m'arriba el dia que porten Pujol a parlar (no sap ben bé com, per culpa dels seus successors) del tema d'Europa. Cal destacar el monogràfic sobre la gestió el temps, un dels problemes socials i polítics als que haurem de donar resposta. També val la pena una cita de Wittgenstein que ja comentarem un altre dia. Aquesta és la meva col·laboració (sense retallar):
100 anys de cartells santeros
Sempre m’he preguntat quina utilitat tenen els cartells de Les Santes (festa major de Mataró) , especialment ara, en un segle XXI que té desenvolupades un conjunt d’alternatives publicitàries molt més eficaces. Em temo, però, que la missió del cartell és publicitar no pas la festa ni les seves activitats sinó, enmig d’algunes valuoses aportacions personals, que són d’agrair, l’esperit del temps. Els seus valors, o més aviat diria, els del poder polític, o els de la cosmo-visió dominant aplicada als suggeriments que ofereix l’esdeveniment, alguns més originals que altres: la ciutat, les Santes, la ideologia dominant... És el que penso després d’haver visitat l’exposició Les Santes, cent anys de cartells i programes que es pot veure al Museu-Arxiu de Santa Maria fins el proper 30 d’octubre. La institució mataronina continua amb la impagable tasca de recuperar part del seu fons per a la divulgació de la nostra història local. Les peces, que van des del 1917 fins avui, permeten aquesta lectura a pinzellades, lectura que avui, immersos en una mena d’amnèsia del passat més recent, potser val la pena de recuperar.
Una segona lectura és l’artística. La mostra permet de contemplar algunes peces dels nostres artistes locals, algunes amb sincera voluntat publicitària, pobrets il× lusos, d’altres amb molt poca imaginació, però algunes són perles, petites obres d’art que, vistes així, descontextualitzades i lluny del soroll de la festa, si un s’hi esmerça podrà sentir-hi l’emoció, aquest fil d’intimitat que l’artista ens ha llegat.
I una darrera lectura: fora de la Missa de Les Santes (un dia en parlarem, oi?), difícilment podem trobar cap més aportació de l’Església a la nostra festa major, essent, com és, basada en una aprotació de la cultura cristiana. Se m’acut que l’Església hi podria donar a conèixer més allò que és, allò que fa i allò que té en relació a la ciutat. En aquest sentit, l’exposició del Museu-Arxiu és doblement interessant.
Les Santes, cent anys de cartells i programes, Museu-Arxiu de Santa Maria (C. Beata Maria, 3, Mataró, obert divendres i dissabtes de 18 a 21 h. fins el proper 30 d’octubre).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada