dimecres, de juliol 15, 2009

A reveure, Tristany

:
Vaig conèixer en Francesc Tristany quan ell era regidor, en no sé quina cosa de Les Santes que m'havien encarregat de fer al carrer de Prat de la Riba. Poc temps més tard, coincidíem al PSC, on ens vèiem sovint, gairebé cada dia. Sobretot, quan vam organitzar una sèrie d'actes mab motiu del centnari de la UGT (el 1988), sindicat que s'originà gràcies a la iniciativa d'un grup d'obrers mataronins i que tingué en l'avi de Tristany un dels seus fundadors. des d'aleshores, Tristany va ser l'ànima de la recuperació del que ara en diem 'memòria històrica': vam muntar excursions, vam recuperar vells lluitadors socialistes per retre'ls homenatge (curiosament, molts d'ells o havien participat en la represa socialista), vam emprendre, més tard, una sèrie de publicacions, etc... El fil conductor més llarg que teníem de la història del socialisme a la ciutat era ell.
:
I no tan sols això, Tristany era un home d'una gran personalitat: ferm, honest, auster, optimista, tendre, sensat. I això que la seva vida fou dura, molt dura. Els vells lluitadors saben molt bé que el seu acte té una bona dosi de gratuïtat, que potser mai ells rebran els fruits de la lluita i del patiment. Tristany, a més, pertany a una generació que féu un pas enrera perquè les regnes de la democràcia les prenguessin generacions més joves, que havien sorgit després de la Guerra. Això és el més preuat que avui vull destacar, avui que se'n va i demà que l'acomiadarem. Que la vida és, també, una successió d'esdeveniments i persones que, bo i no coneixent-nos, podem fer més els un pels altres si sabem lluitar amb gratuïtat, i fer els passos endavant o endarrere.
:
A reveure, company.
:
Documents
· Nota de premsa de la mort de Tristany
· Glossa de Josep Puig i Pla, dins el llibre Francesc Tristany: una vida de lluita pel socialisme (2002)
· Glossa de Maria Salicrú-Maltas, dins el llibre Francesc Tristany: una vida de lluita pel socialisme (2002)
· Entrada de Manuel Mas.
· Entrada de Javier Naya.
· Entrada de Joan Antoni Baron.
· Entrada de Glòria Figuerola
· Vídeo del documental 27-G. Bandera Blanca. L'entrada dels nacionals a Mataró (Capgròs, 2004; M. Coll, A. Fernàndez, J. Salicrú, R. Radó) minut 5'33
· Esquema del vídeo-entrevista per a l'Arxiu Històric del Sindicalisme Socialista (Fund. Largo Caballero, 2008)
· Glossa de Josep Puig i Pla llegida durant l'acte de comiat (16.7.2009)
: