dimarts, de novembre 16, 2004

Cop a ETA | Enquesta de Noxa

Abans que Batasuna ens faci perdre més el temps, la Policia ha donat un altre cop a la banda ETA. Ahir, Julen Madariaga (un històric d'ETA de l'òrbita batasuna) reconeixia al Canal 33 que aquest factor -el policial-, a banda de la progressiva desafecció de la societat basca respecte ETA i el seu entorn, han estat fonamental pel debilitament de l'organització terrorista. Anem bé.
:
L'altre tema d'avui és l'enquesta de Noxa que publica La Vanguardia i que confirma la tendència que fa uns dies vam comentar de l'Idescat. És a dir: El PSC i els seus socis pugen (cert estancament d'ERC), CiU i PP, baixen. L'aturada d'ERC i potser algun tema intern expliquen per què estan una mica nerviosos (a veure si l'hegemonia se'n va a fer punyetes...). L'Artur Mas és el 7è líder més valorat, per darrera de Duran. A com cau això al Congrés de la Federació de CiU... el que han prohibit de fer-hi esmenes.

noxa
La Vanguardia ha publicat en la seva edició digital aquest gràfic il·legible, i, en canvi, es veu molt bé un altre que ho compara amb resultats de 1999 (?). Males llengües diuen que així és l'única manera que poden fer per amagar el creixement del PSC.

6 comentaris:

Joan Safont ha dit...

Només una pregunta: De veritat Batasuna està fent perdre el temps? jo crec que sobre aquest tema el govern està actuant discretament i usant tots els sistemes posibles. Mai ha estat tant propera la fi d'Eta, tant per factor policial com pel cansament polític i la reflexió dels seus simpatitzants.
No tot s'acaba amb els necessaris cops policials, a vegades poden ser efectistes i prou (com quan per errors processals s'ha ha de deixar en llibertat als detinguts, en la qual cosa l'Audiència Nacional i Garzón en saben una mica).
No sé, tampoc voldria pecar d'ingenu, però tinc una certa esperança en el moment que vivim. Que tots sapiguem estar a l'alçada del moment.

Que vagi bé Ramon!

Ramon Bassas ha dit...

Benvolgut Joan,
Em referia al fet de crear una expectativa que, de moment, no ha estat corresposta. Queda només un bri, un pas, però el pas definitiu: Condemnar la via armada. Tota la resta, és el de sempre: intentar treure'n un rèdit polític.
Oi que no acceptaríem el mateix si el partit fos neo-nazi, il·legal, i donés cobertura a una organització armada?
Bé, doncs només falta un pas petit...
Al marge dels errors de Garzón, que hi són (i no tan sols els que cites...), i al marge dels seus èxits, que també hi són, el que volia posar de manifest és l'eficàcia d'una via que havia estat denostada en el moment de portar-se a la pràctica: des del Pacte per les Llibertats és evident que la cosa ha anat molt millor.
Bé, en tot cas, el debat és obert!
Gràcies pel comentari, Joan.

Joan Safont ha dit...

Hola Ramon, torno a estar aqui comentant.
Avui Eta ha fet un comunicat subrealistament tenebrós on aconsella a diferents professionals (lampistes, forners, pintors, etc..)que no s'acostina a quarters o comissaries. Amb la capacitat que té la banda, fruït evidentment de les detencions policials, evidentment no pot portar a terme grans atemptats, com a molt petards a torretes d'alta tensió.
No obstant aquí hi hauria el moment de Batasuna per fer una gran declaració demanant el final de la violència.
Perquè no?

Per cert quin nivellàs a l'anterior post "sempre". M'estic pensant intervenir...

Que vagi molt bé!

Xavier Cugat ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Xavier Cugat ha dit...

Primer de tot, dir que estic en complet desacord en que es permeti a un partit il.legalitzat com Batasuna poder fer mitings. Dic això perque es un partit que no ha estat il.legalitzat per les seves idees, sino per la seva defensa de la necessitat d'assasinar l'adversari polític ('enemic' en diuen ells), per tant es un partit no demócrata que no te, ni ha de tenir, cabuda dins el nostre sistema.
Els socialistes ho sabem molt be, perque alguns dels nostres han estat assasinats per la banda de sanguinaris que defensa Batasuna.
Cal dir que la responsabilitat de prohibir aquest acte era del govern basc que sembla que utilitza aquest joc com a mesura de legitimació del seu 'Pla Ibarretxe'. El que abans estaba en un extrem (el 'Pla Ibarretxe'), quan apareixen els batasunos, es converteix en centrat.

Per altre banda fer constar que jo no veig cap expectativa de res. Aquesta estratégia es coneguda dins l'entorn etarra. Això ja ha passat en el passat i ells han aprofitat el moment de calma per buscar noves armes, seguir extorquint empresaris vascos i mantenint la 'kale borroka'. Per tant la postura més assenyada, em sembla a mi, es no fer cap tipus d'acostament cap a batasuna fins que digui publicament que condemna qualsevol tipus d'atentat. I això, essent magnànims.

Per acabar vull fer un esment históric al recordar que en aquest pais, si hi ha democràcia es a pesar d'ETA. ETA va ser el principal esperó al colpisme de l'exercit fins al 1983-84. Pensem que al 1981 ETA va assasinar una persona cada dos dies. Així que ara que estem a punt d'acabar, no errem.

Estic d'acord que com a mesura de pragmatisme (i per evitar més morts, que es el que importa) acceptem legalitzar batasuna i fins i tot perdonar alguns dels criminals que són a la presó, pero només devant d'una denuncia clara dels assasinats polítics per part d'ETA (en el cas de Batasuna) i de la renuncia total i incondicional per part d'ETA.

Ramon Bassas ha dit...

Nois, Eta ha dit avui que pensa continuar matant en un comunicat a la ràdio. Crec que la iniciativa de Batasuna donava poc joc per ser optimistes.
Joan: Anima't a intervenir sempre que vulguis!