dimarts, de setembre 13, 2005

IRPF | reclusió | finançament | Casaldàliga

Cal que canviï l'Impost de la Renda
:
Hem hagut d'esperar que guanyi Zapatero, i que passi més d'un any, perquè finalment l'Agència Tributària publiqués sencera l'estadística complerta de l'Impost de la Renda (IRPF), corresponent a l'exercici de 2003, i ens trobem amb el que ens temíem. En el conjunt de l'impost, els ingressos derivats de les rendes del treball representen més del 80% i les del capital la resta. Aquesta progressió, que grava la força del treball i que allibera els que obtenen els ingressos de les seves inversions (m'imagino que ja us heu situat on sou, vosaltres, no?), es deu a les reformes de l'Impost qu va introduir el Govern anterior, del PP, sota la falsa idea de la seva rebaixa. Ni va ser així, ja que no es van actualitzar les bases amb la inflació (i, per tant, acabàvem pagant més), ni la seva distribució ha estat equitativa. El resultat va ser un increment de la pressió fiscal a Espanya.
:
Com sempre que governa la dreta, n'han sortit guanyant els que més tenen i n'han sortit perjudicats els qui treballen. Tots som conscients de la responsabilitat a l'hora de contribuir, és clar, però la política hi juga a l'hora de dir com ens ho muntem i, especialment, en què i com ens ho gastem (perquè després diguin que això de la dreta i l'esquerra està desfassat!). L'estadística també revela que les deduccions pels plans de pensions privats van beneficiar especialment les rendes més elevades, ja que els contribuents amb ingressos bruts superiors als 21.000 euros anuals se'n van endur el 73%. El Govern actual, socialista, està treballant en la reforma de l'impost, per fer-lo més ajustat i més favorable a les rendes baixes i mitjanes. A finals d'enguany està previst que es presenti la proposta, que, després del seu tràmit parlamentari, s'aplicaria el 2007.
:
Recordo en un debat a l'Ajuntament, fa temps, un regidor del PP que encara hi és, em discutia la divisió entre capital i treball per determinar l'origen dels ingressos (ell passava per damunt dels experts, ja ho veieu). El punyetero, ja deuria haver vist el percal.
:
Matí estudiant documents
:
Avui és un d'aquells dies de reclusió i tancament, allò que els que ens dediquem a la política hem de fer de tant en tant però més aviat poques vegades (no fos cas que ens convertíssim en cartoixans). Poques i intenses. A banda d'alguna visita, m'he estat mirant un munt de documents, escrivint les meves impressions i reflexionant sobre ells. Som a l'inici del curs polític i tenim moltes coses "a la cuina", a l'Ajuntament. Començant pel pressupost municipal i el programa d'actuació que l'acompanya, les propostes del qual aquests dies el Govern les està consultant a diversos consells de participació (el de Seguretat i Prevenció, el meu, es troba demà).
:


Estatut i proposta CiU
:
M'agradaria pensar que el pas que avui ha fet CiU, probablement el primer per aconseguir una certa aproximació en el debat sobre el nou Estatut i el nou sistema de finançament, servirà per un acostament efectiu, desoint aquells que, per pures raons conjunturals, ho volen fer fracassar, sense veure que Mas podria sortir-ne escaldat. De fet, els catalans faríem un ridícul que Déu n'hi do. Com diu avui Iceta, entre els elements que aporta la proposta de CiU i el dictamen del Consell Consultiu (fer-li cas és una manera d'evitar el fracàs que aplaudiria Acebes), caldrà trobar fórmules satisfactòries per incorporar a la proposta de finançament que va presentar el Govern.
:
Casaldàliga
:
Memòria restringida i Cinto Amat parlen avui de l'entrevista que ahir va emetre TV3 al bisbe emèrit Pere Casaldàliga des del Brasil (es nota la mà de Francesc Escribano, director de TV3 i biògraf del bisbe). No puc afegir res més del que tots dos n'han dit. Potser només que ja era hora que sortís una altra imatge de l'Església, un capellà que no és un freak com el Padre Apeles o un paio que viu la seva fe sense semblar que passi un trauma (com els pares d'aquella histèrica del Gran Hermano o una dependenta d'un serial català molt seguit). Hi ha un repte: que la televisió mostri la dimensió religiosa amb la mateixa normalitat que mostra moltes altres dimensions humanes.
:

+ info

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Francament, tinc la sensació que si d'alguna cosa no pequeu aquells que us dediqueu a la política ( si més no aquells que viviu d'ella) és la de convertir-vos en cartoixans.
Tan de bo , aquests "tancaments" fossin més sovintejats i més extesos entre els que "governeu".
Hi sortiríem tots guanyant.
En qualsevol cas, ja és de molt agrair dir en veu alta com un administra el seu temps de treball, quan d'un càrrec públic es tracta.
Un bloc interessant

Anònim ha dit...

Confirmat Ramon: Només paguem els que treballem.
Fent un zapping em vaig trobar amb en Casaldàliga i vaig seguir l'entrevista fins el final. Gairebé tota. Molt interessant i ja saps que jo no sóc de la crosta.

Joan Salicru ha dit...

ramon,
a mi Casaldàliga m'ha il·luminat més d'una vegada, sobretot el dia que vaig transcriure una entrevista d'una hora i mitja per Foc Nou que li havia fet Toni Comín.
Però em sembla que s'abusa del personatge. Se'l fa servir de boc expiatori, de "Tota l'Església és una merda... no! hi ha Casaldàliga que resisteix", una mica rollo Astèrix... no trobes?
joan

Ramon Bassas ha dit...

- Anònim,

Benvingut a aquest blog. És casa teva. I gràcies per l'elogi. En el meu comentari hi havia una mica d'ironia però també una mica de veritat. Si et descuides, un dia et diuen per anar a una llista i et passes els quatre anys següents de reunió en reunió, envoltat de papes i expedients i fent coses que ben bé no és pel que havies lluitat. A vegades penso si un monstre dins l'Administració (Leviatan?) fa tot el possible per ofegar-nos i impossibilitar que canviem res, que oxigenem. Una mica com la sèrie "Sí ministre". Cotra això també cal anar... Per això crec que parlar amb la gent, trepitjar carrer, moure's... n'és una arma recomanable.

- Turrai:
A mi també m'agrada trobar-me amb gent que, no pensant com jo exactament, em faci pensar.

- Joan:
Anava a dir més o menys això, però em sembla que alguna cosa en diu en Cinto. Per això he acabat dient que em sembla millor reivindicar la "normalitat". Crec que Casaldàliga "compensa" els excessos. Però hi ha la temptació de pensar que, per l'opció que ha fet i tal, "és d'una altra pasta", com va dir un dia fa segles Mercedes Milá de la Cristina Kauffman. Justament, jo crec que Déu s'ha fet de la meva, de "pasta", i no al revés. D'altra banda, quan més parlen de tu, més t'"iconitzen". Però vaja, malgrat tot, més val això...

Izan ha dit...

Ramon totalment pertinent el comentari sobre l'impost de la renda. Això si, afegir que encara queda molt per arreglar perquè encara es penalitza a la gent que té feines més esperàdiques, o sigui el més jovent amb el tema que si tens més de dos empleadors estàs obligar a declarar. Llavors quan joves tenen més de dos feines a l'any? I és clar amb la retenció del 2% de l'IRPF que se sol aplicar a aquest tipus de feines, el treballador creu que si li paga més i a l'any següent l'expliquen des d'Hisenda aquest increment.
Falta molt per treballar encara i anar traient aquells rampells de les rendes més elevades a aquest impost.
Jordi

Miguel ha dit...

Molt oportú aquest post Ramon, suposo que motivat per una notícia que surt a El País (o potser a alguna altre diari). Aquest és un tema que portem criticant molts anys els sindicats, i que, lògicament, és injust i cal una reforma. A veure si es nota que ha hagut un canvi de govern, i a veure si el president Zapatero s'implica personalment en el tema. Demostreu que això del socialisme no és només una marca comercial. Per cert Ramon, molt millor aquesta foto teva que has posat ara al blog... Salut!

Ramon Bassas ha dit...

- Jordi i Miguel:

Gràcies, a veure si ens en sortim. Ahir, la Vicepresidenta del Govern va enunciar aquesta com una de les prioritats del curs polític davant els parlamentaris socialistes de les Corts, coincidint amb la publicació de l'estadística (qure crecollia la premsa).

Miguel, em sembla que Zapatero ha demostrat que no és tan sols una marca comercial. De moment, compleix el que diu.

Una abraçada,

RB