dimecres, de setembre 14, 2005

A la ciutat blanca

Signes
:
El món t'envia signes. Ves a saber de part de qui. La matinada de diumenge et revela un secret. Dilluns, Narcís-Jordi Aragó et parla de la llum, de moral, i d'"un altre camí". Dimarts, TV2 programa En la ciudad blanca, d'Alain Tanner, i la mires com si la veiessis per primera vegada (o per darrera vegada), i t'enamores de Lisboa (foto), on no has estat mai, i dels rellotges que van bé perquè és el món el que va al revés. I corres a buscar A la ciutat blanca, de Carles Torner, que diu
Haig d'inventar-ho tot per ella.
haig de crear una vida que ompli
aquest dibuix d'un cos incert,
lleu, que no puc distingir bé.
Per telèfon t'expliquen un equívoc que et deixa bé, que et fa pensar si...
:
Més signes. Avui. Nervis i calma, trasbals i reconducció... Una mica d'escepticisme davant el procés participatiu del Programa d'Actuació Municipal convertit en un entusiasme per la participació que hi ha hagut. Bones dades policials (al matí, a la Comissió Informativa, a la tarda, al Consell de Seguretat). Conversa efímera sobre Javier Marías a quarts de deu de la nit, per telèfon. El Barça ha guanyat.
:
Mil conductors sense carnet
:
En totes dues reunions d'avui, com deia, hem parlat de dades policials i de trànsit. Més detencions, menys delictes (un índex proper als 1,9 delictes per cada 1000 habitants, una xifra envejable), increment de les sancions de tràfic dinàmiques (les que tenen a veure amb conductes de risc: velocitat, alcohol, saltar-se senyals, etc...) i un lleuger decrement dels accidents... Una de les coses que crida més l'atenció és que, encara que més avall que l'any passat, la tendència enguany és que a Mataró (foto) un miler (un miler!) de persones acabin sancionats per no tenir carnet de conduir. No per no dur-lo, sinó per conduir sense tenir-ne. La meitat, perquè senzillament no n'han tingut mai. I els altres, perquè o bé el tenen retirat o bé no el tenen homologat. Uns 800 més condueixen sense assegurança. És un escàndol. Els accidents de trànsit són la principal epidèmia de Mataró i del món occidental. Al Pla de Salut de Mataró són el primer objectiu. A l'Europa dels 15 (dels 25 encara no ho sé), representen uns 40 mil morts anuals i uns dos milions de ferits. Us prometo que sempre em semblen poques les mesures que prenem.
:
Els membres del Consell, representants de diverses entitats ciutadanes, també m'indicaven en la necessitat de reforçar l'aplicació de l'Ordenança de Civisme i la resta d'ordenances municipals. ja n'he parlat en alguna altra ocasió, però, sens dubte, és una de les principals preocupacions de la gent. Esperem no defaudar-los.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Els darrers dies d'aquestes vacances, vàrem ser a la ciutat blanca i vàrem pujar a l'elevador de la fotografia.
La ciutat ens va encisar i en guardem un bon record.

Ramon Bassas ha dit...

Xavier
Jo, en canvi, no hi he estat mai. I cada dia que passa en tinc més ganes...
Ramon.

Pedro ha dit...

Ramon, m'interessaria que em donessis la teva opinió sobre aquests articles, ja que trobo intolerable que es diguin segons quines coses dels càrrecs públics i d'un escriptor maresmenc com Toni Sala:
http://www.avui.com/avui/diari/05/set/15/61430.htm
http://www.avui.com/avui/diari/05/ago/30/50416.htm
Suposo que saps qui són Héctor Bofill i Sam Abrams, no fan falta presentacions.

Ramon Bassas ha dit...

Evidentment, el que diuen és una autèntca burrada. No he llegit la novel·la aquesta, i no opinaré. Tampoc m'interessen massa les capelletes de Barcelona. Però aquestes teories conspiratives són delirants. L'article de Bofill, senzillament, em sembla de mal gust. Per un altre article que vaig llegir d'ell en plena "crisi dels drets històrics", veig que aquest senyor té un problema... imparable.

Pedro ha dit...

M'estranya que no coneguis Sam Abrams, és el major expert en literatura catalana actual, si diu alguna cosa així és que alguna cosa hi ha, no dilapidaria el seu prestigi tan fàcilment:
http://www.joanducros.net/corpus/Sam%20Abrams.html

Ramon Bassas ha dit...

Sí que el conec. I no és pas de literatura -Déu me'n guardi- que discrepo d'ell.