dimecres, d’octubre 05, 2005

Contra l'incivisme i els accidents domèstics

Mà dura i alternativa a la sanció
:
Aquesta foto del costat, en la que surto al costat del meu company Oriol Batista, regidor de Salut, correspon a la presentació que vam fer ahir de dues iniciatives municipals que converteixen l'Ajuntament de Mataró en entitat prestadora de serveis alternatius a la sanció o a la pena en determinats casos, d'acord amb la voluntat de les entitats municipalistes i del Departament de Justícia de la Generalitat. Concretament, en sentències judicials en casos de violència domèstica, conducció temerària per l'alcohol i altres bretolades que, si els condemnats i els jutges així ho acorden, desenvoluparan tasques de servei a la comunitat com la neteja de boscos, de parets guixades amb pintades, d'acompanyament a la policia de barri, etcètera. I, també, en aquells menors que, denunciats administrativament per tinença o consum d'estupefaents, vulguin acollir-se a les mesures que s'han previst (seguiment personal, sessions informatives, etc.) ho puguin fer a la ciutat.
:
Aquestes accions s'inscriuen en una doble volutat. D'una banda, en la fermesa per combatre les actituds incíviques, tant per la via educativa i preventiva com per la via normativa i sancionadora. "No en deixarem passar ni una", vaig dir. I, de l'altra, en l'efectiva voluntat reparadora, fent que es compensin els danys fets, no pas recaptadora. En aquest sentit, ja tenim feina feta. Des del 1999, l'Ajuntament és pioner en els cursos d'Educació Viària alternatius a la denúncia en casos d'infraccions lleus de trànsit. I des d'enguany, l'Ordenança de Civisme, que ve a omplir el buit entre les faltes tipificades per la normativa municipal vigent fins aleshores i la pròpia Llei, també preveu treballs a favor de la comunitat pels infractors.
:
La premsa ho ha recollit molt bé. "Mà dura contra l'incivisme" deia PortalMataro.com, i acció repradora i educativa contra el consum de drogues entre els menors, ressaltava El País. El Punt i capgros.com també han fet una bones cròniques.
:
Accidents domèstics
:
Un altre tema que fa temps que estem treballant és en la prevenció a casa, especialment en aqueslles persones més vulnerables. És un dels problemes més importants (un milió sis-cent mil accidents en un any a Espanya) i segurament dels més silenciats. I segurament en els que més coses es poden fer, si tots plegats aprenem a tenir hàbits més saludables i preventius. Amb tota modèstia, i amb la Creu Roja, hem començat a fer breus sessions formatives bàsiques per comunitats de veïns. Totes les que calguin.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquest matí t'he sentit per la ràdio. Crec que a Catalunya ràdio.Sembla una iniciativa interessant. Caldrà anar veient la seva aplicació.

Cordialment,

Eu ha dit...

Felicitats Ramon!
Em sembla una molt bona iniciativa. Espero que funcioni tal com es preveu i que tingui molt d'èxit.

Miguel ha dit...

Com ja t'he dit alguna vegada Ramon, cal mà dura contra l'incivisme, que de vegades sembla que des de l'esquerra no es pot fer servir aquesta mà dura, i que s'ha de fer la vista grossa amb fenòmens incívics, dintre dels quals posaria, i sé que no és políticament correcte dir-ho, el fenomen okupa. Endavant amb la iniciativa. Salut!

Izan ha dit...

Compis, aquestes iniciatives no només surten de l'esquerra, mal que me pese dir-ho.
Tenim un municipi a la nostra comarca, Llavaneres, que ja fa 2 anys que apliquen un sistema alternatiu treballant conjuntament des dels instituts, l'educador de carrer, els serveis socials i els serveis de policia local, així com la mateixa família de l'adolescent o la persona.
L'interessant és que aquest tipus de mesures serveixin per a poder treballar amb els col·lectius i que cada cop més siguin operatives a les nostres ciutats.
Per descomptat la llei, que pot tenir diferents interpretacions i hi podem estar d'acord o no, serveix com a normes de conductes per a millorar la convivència comuna (mà o meno i amb discrepàncies, cal comprir-la i respectar a la resta de la comunitat.
Recordeu els vells debats de la dreta als anys setanta sobre llibertat i llibertinatge.

Ramon Bassas ha dit...

- Turrai
Sí; ahir al matí, vaig anar a esmorzar a un bar i el seu amo em va dir "avui m'he despertat amb tu". He fet un repàs mental ràpid a la meva vida sexual i, en fi, no hi era; després m'ha dit que volia dir que m'ha sentit per la ràdio. Caram! he pensat. pel que veig a la premsa d'avui, aquest tema va ser tractat ahir al Parlament; el director General corresponent, l'amic Albert Batlle, va demanar més col·laboració i també va posar d'exemple la nostra ciutat. A veure...

- Eu/Miguel/Jordi,
Crec que, ara per ara, els valors de l'ordre públic i la seguretat, són ja patrimoni de l'esquerra. No exclusiu, és clar (bo i que a Llavaneres també hi governa el PSC, eh). També la dreta té gent que creu que se'n fa un gra massa, que posar-se sèrio és "intervencionista", com em va dir el del PP quan es va abstenir d'aprovar l'Ordenança de Civisme de Mataró.
Ah, tens raó, Miguel. El fenomen ocupa és també un tema d'ordre públic. Des del Govern de Mataró ho tenim molt clar.