dimarts, d’octubre 11, 2005

Manolo | Audiència | Estatuto.info | Bloc i blocs

Manolo, adéu.
:
El dia que hem enterrat Manolo Montes, l'home més amable del món (allà m'he trobat amb força amics: blocaires, veïns del Pla d'En Boet, militants d'Iniciativa i de CCOO, companys socialistes a qio no se'ns feia gens estrany...), podríem plorar també per la devastació que la natura desbocada afegeix a la pobresa. I segurament seria la millor manera, aquesta, d'unir anys de lluita i servei amb la necessitat, els que quedem, de prosseguir-la.
:
Audiència Pública
:
Sempre he pensat que aquest instrument que vam repetir ahir per explicar el Programa i Pressupost del 2006 (que vaig tenir l'honor d'inaugurar amb l'aleshores alcalde Manuel Mas quan jo era regidor d'Hisenda) reuneix unes quantes de les constants del conflicte cultural del poder, de l'ordre, amb el caos. Diuen que una de les coses que s'assembla més al nostre carnaval és la pràctica d'algunes tribus (em sembla que mexicanes), que dediquen un dia a insultar i blasmar els seus governants, per tal que aquests, al resta de l'any, gaudeixin del màxim respecte. Perdre'l un dia per guanyar-lo sempre. Una mica d'això, hi és, també, com sospita l'Oriol Burgada. Però hi ha més elements. Permet dues coses més. D'una banda, que els governants s'espavilin per explicar-se, per donar compte, per mostrar quines prioritats tenen, cosa que, d'altra banda, s'ha de fer més sovint i durant tot l'any, en formats molt distints (les reunions on s'expliquen les obres en són un cas paradigmàtic). A mi m'agradaria que aquesta interacció fos potser més sovintejada, més habitual, més exigent, i l'editorial de capgros.com també n'apunta algunes idees. (Foto: Sergio Ruiz)
:
En l'àmbit que treballo, a l'Ajuntament, me'n demanen sovint, de comptes. Tot plegat és el repte del que n'anomenem "transparència": des de l'apropament entre els "productes" administratius i els seus usuaris (millora dels tràmits, de la informació, de l'adaptació dels servveis públics a les necessitats de la gent), fins a la necessitat de dir cada vegada per quina raó fem les coses, fet, aquest, que massa vegades donem per descomptat. I també l'aposta per la comunicació que hem fet, mirant de superar les lògiques pors i prevencions que hi ha d'antuvi. I hi ha un altre camí que també s'ha treballat i em sembla prou suggerent, que consisteix en el debat sobre les prioritats, començant per aquells que tenen una visió implicada, almenys en teoria, en els temes a tractar. El govern és també un repte col·lectiu, d'aliances i acords, que d'alguna manera s'ha de vehicular. Home, més d'un centenar de propostes recollides així donen idea que potser és un camí que cal explorar més.
:
I encara n'hi ha dos més, d'espais per córrer. I que tenen a veure amb el que jo en dic no sé si amb massa raó "crisi de les mediacions" (tema que vull reprendre un altre dia per parlar del fenomen dels blogs, o blocs com diuen que s'ha de dir des d'avui). És a dir, la veu individual, d'una banda. I el paper dels partits, d'una altra. Aquests darrers, que la Constitució consagra com les institucions bàsiques de la participació política, tenen l'oportunitat d'introduir el valor dels objectius polítics (quina societat volem?), del debat i el consens al voltant d'ells i de la seva relació empírica amb els electors a través de les urnes. Jo, que també sóc un dels responsables del meu partit, és la principal idea que m'agradaria desenvolupar-hi.
:
Guanyarem si convencem, si seduïm
:
Aquesta idea matxacona de Maragall l'hauríem de tenir tots molt clara. Hi ha massa aguafiestas d'una i altra banda, que viuen còmodes refugiats rera les seves raons, també els seus prejudicis, per no dir les seves "nacions". Si hi ha baralla, perdrem els que ens posem al mig, com sempre, perdrà l'entesa (que, encara que fóssim els més independents del món, ens caldria, senyors). Però hi ha espai per l'entesa, cosa que també diuen les famoses enquestes d'aquest cap de setmana. Us recomano que llegiu el post d'en Miquel de diumenge passat, amb la reproducció d'un mail una mica cabrejat que va respondre. No sé si ho pot dir més clar. Els socialistes, i els socialistes catalans especialment, som coscients de la feina que hem de fer, que no pateixin. Ho és també Zapatero. Com a mostra de la tasca que ens hem decidit d'emprendre una campanya que, entre d'altres coses, conté un web que ja podeu visitar.
:
Més invitacions
:
He enllaçat blocs, aquí al costat, que us recomano. En primer lloc, el del també periodista mataroní Oriol Rodríguez (el tercer Oriol en pocs dies... és que Mataró és molt devota d'aquest sant), que és un veterà lector del que steu llegint i que promet. El segon és el de Vilapou, que m'ha fet gràcia per la seva obsessió per les escales i al que corresponc a l'enllaç que m'ha fet. El tercer, Maresme Confidencial, una agosarada aventura (que m'he resistit a posar perquè no em fa massa gràcia això dels anònims) per retroalimentar més el cercle periodistes-polítics, però que de tant en tant diu coses que ningú diu. I el darrer, una xarxa espanyola de blocaires socialistes que ha impulsat un gallec que ha viscut molts anys a Catalunya, l'Enrique Castro, que... en fi, alguns també farem servir per convèncer i per seduir, en la mesura que puguem i Nostre Senyor ens hagi dotat.

8 comentaris:

Joaquim ha dit...

Sobre blocs anònims.
El meu bloc és "pseudoanònim" ( de fet, a casa, qui vulgui saber qui sóc ho té força fàcil i més ara amb la "foto" que m'he posat).
Passejant per la blogosfera estic descobrint autèntiques meravelles absolutament anònimes i blocs degudament signats amb noms i cognoms i que el seu contingut deixa molt que desitjar.
Com deia Sant Pau ( em sembla ? )" La letra mata y el espíritu vivifica " ( segurament tampoc ho deia en castellà! però així ho recordo ).
Penso ( no sé... ) que en aquest món virtual s'imposaran les idees, els esperits (esperem que saludables) per damunt de les identitats ( expressades amb noms i cognoms ) i que aquestes, en aquest espai, quedaran més a un segon terme.
Per pensar-ho .

vilapou ha dit...

Et torno l'abraçada per enllaçar-me. Del poc temps que fa que he descobert els blocs, el teu és un dels que segueixo, ideologies (que no idees) a part. El trobo molt complet.

Pedro ha dit...

Ei el concert d'ahir d'obrint pas va ser genial, em sembla molt bé que promogueu la música folk catalana d'arreu dels Països Catalans, el que no sé és si concorda gaire l'acte antiespanyol d'ahir amb algunes ideologies. Però un 10!

Ramon Bassas ha dit...

- Joaquim T.
Jo volia dir, especialment, que l'anonimat és una mica emprenyador en aquells blocs informatius, en els que parlen obertament d'altres persones amb nom i cognoms. Senzillament, m'agrada més que se signi. En tot cas, no ho trobo un element tan important, per això he accedit a fer l'enllaç.

- Vilapou i Enrique: Endavant les atxes! Ens anirem llegint...

- Pedro: M'alegro que t'agradés, però ni jo ni cap institució a la que estic vinculat ha promogut aquest esdeveniment que tu anomenes "antiespanyol".

Pedro ha dit...

Nom és que jo l'anomeni així,és que ho era, és que van cremar banderes espanyoles.

Joaquim ha dit...

Ramon ...de la relació periodistes-polítics em podríem parlar...
Saps que em vé al cap ...que moltes vegades els polítics "en general" cuineu pels ciutadans els plats com us bé de gust. Els periodistes, ( segons ideologia ) ens serveixen als ciutadans, aquells que a ells més els hi agrada i els ciutadans "mengem" allò que ens posen.
"Maresme Confidencial" ....veurem ... es com si "els periodistes" ( nomès ho poden fer gent molt propera a vosaltres )expliquessin com cuineu els plats ...
Si t'expliqués el que s'arribava a fer a les cuines quan feia la "mili".... segur que m'entens i entenc que sigui emprenyador però poder d'aquesta manera....els ciutadans també ( ja seria bo )podríem fer servir el llibre de reclamacions.
És un xic "pervers" aquest bloc però ... la "per-versió" de les coses és inevitable. Amb això no vull dir que s'hagi de convertir
en Sant de la meva devoció.
Veurem "la professionalitat" de les confidències ...

Ramon Bassas ha dit...

- Pedro: Si és així, em sembla molt malament.

- Joaquim T.:
Com que he estat "cocinero antes que fraile" i em passo força temps "preparant els plats", encara, el tema m'interessa força. Jo sóc dels que penso que s'ha sacralitzat una mica, la política, i, de fet, no és pas això el que em molesta dels confidencials... A mi m'agrada parlar obertament, encara que sé que sense discreció és impossible, per exemple, arribar a consensos i fins i tot arreglar alguns problemes. No perquè el que es faci sigui dolent, sinó perquè difícilment es dóna un alt grau de sinceritat si tot el dia et miren.
Pero vaja, el tema és molt apassionant. Val la pena que tots expliquem bé les raons del que fem, i no ens trenquem les vestidures si les raons no són massa filantròpiques. Al cap i a la fi, la política és l'aflorament de les diferències, no?
Per cert, tots els actors tenen les seves raons, no tan sols els polítics, oi?

Joaquim ha dit...

D'acord !