dijous, de març 22, 2007

Laïcitat incloent | La lupa

Laïcitat incloent
:
nom

:
Us recomano vivament la lectura del document elaborat pel grup de Cristians Socialistes que el PSOE va crear fa un temps i que porta el títol Pacte per una laïcitat incloent. Després de breus anàlisis sobre la situació en què es troba el debat sobre el paper de l'Església a la societat espanyola i el tractament del fet religiós a nivell institucional, el document proposa un acord sobre aquest tres vectors:

1.- El desarrollo activo de la laicidad del Estado, de las instituciones públicas y de las leyes ante restos de confesionalismo; algo que debe hacerse no frente al factor religioso sino desde la inclusión, la cooperación y el reconocimiento de la aportación de las creencias religiosas a la construcción de una sociedad justa, a la deliberación pública y a la convivencia democrática.

2.- La construcción de un marco ético cívico compartido que debe sostenerse y enriquecerse no sólo desde matrices laicas o sólo religiosas, sino desde la contribución y el diálogo en un marco de laicidad.

3.- La acción positiva para superar la discriminación del conjunto de las confesiones religiosas no católicas a destacar la protestante, la judía y la musulmana, lo cual habrá de suponer la renuncia a privilegios por parte de los católicos. Sin embargo esta acción no debe hacerse para difuminar el catolicismo como una entre otras sino desde el reconocimiento de la singularidad histórica, cultural y pública de la Iglesia católica en un país como España, algo expresamente reconocido por la propia Constitución.

:
La lupa
:
La inèrcia és una estranya propietat de la matèria. Quan marxes, per exemple, l'aire conserva l'escalfor del teu cos durant una estona, així com la sorra guarda tota la nit la tebior trista del sol. Quan marxes, per continuar amb el mateix exemple, les meves mans persisteixen en la carícia, malgrat que ja no hi ha pell per acariciar, només la carcanada del record descomponent-se al buit de l'escala. Quan marxes, deixes enrere un tu invisible adherit a les coses més petites: potser un cabell a la coixinera, una mirada que s'ha entortolligat amb els tirants del desig, una crosteta de saliva a les comissures del sofà, una molècula de tendresa al plat de la dutxa. No és difícil trobar-te: l'amor em fa de lupa.
:
Gemma Gorga, "39" a Llibre dels minuts (Ed. Columna, Barcelona, 2006), p. 47, i ja n'he parlat.
:

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Un altre cop per aquí. Només compentar-te que m'ha encantat el concepte de laïcitat incloent.
En breu, hauré de debatre sobre un tema similar amb l'estimat amic Lleonart (Setmana Santa). Li trauré aquest concepte je je je

salut de nou

Jordi Merino

Ramon Bassas ha dit...

Jordi
Si necessites reforços, truca'm.
:)