dijous, de novembre 20, 2008

Germans Castañer

Aquests que teniu al costat són els germans Marc i Gertrudis Castañer, dos religiosos mataronins que, dissabte que ve fa 150 anys, van fundar en aquesta ciutat la Congregació de les Religioses Filipenses Missioneres d'Ensenyament, que van ser uns pocs anys a la ciutat, on ara hi ha el Casal de la Parròquia de Sant Josep (St. Josep 18) però que els mataronins commemorarem amb molt de goig. A les 10:30 del matí, l'Alcalde descobrirà una placa commemorativa al carrer que porta el nom dels fundadors, al barri del Palau. A les 11:30 hi ha prevista una eucaristia, un concert, una visita històrica i un aperitiu, ja a la parròquia d'on fou la casa fundadora.
:
A banda de l'esdeveniment històric i de gaudir d'aquesta celebració, sempre he pensat que seria bo reflexionar una mica sobre quin fou l'impacte social de la revolució industrial a Mataró i quins canvis van fer que la societat organitzés aquest tipus de respostes. D'una banda, la incipient organització obrera que després configurà els grans sindicats (un d'ells, la UGT, amb origen també a Mataró). de l'altra, la'aprició d'un conjunt d'ordres religioses (aquesta i, a Mataró, la de les concepcionistes), adreçades a fer-se càrrec de la cura i l'educació de les noies que eren utilitzades com a mà d'obra barata a les grans fàbriques d'aleshores. I, enmig de tot això (deu anys abans, coetani del Manifest Comunista de Marx i Engels), el primer tren. No és molt interessant?
:

5 comentaris:

Jordi Morrós Ribera ha dit...

T'agraeixo molt aquesta informació Ramon.

A prop d'on visc de Barcelona hi ha l'Escola de Lourdes que està gestionada per aquest ordre religiós.

I la notícia m'ha sorprès perquè tot i que conec una mica aquesta escola sempre m'havien parlat del Marcos Castanyer, però desconeixia del tot l'existència de la germana.

Ramon Bassas ha dit...

- Jordi
Si vols, a mataró ens podem veure celebrant la troballa de la dona amagada...

Anònim ha dit...

Ramón, tú que eres católico ¿qué opinión tienes de este artículo?

http://www.elpais.com/articulo/cataluna/Guerra/mitras/Internet/elpepiespcat/20081119elpcat_23/Tes

Jordi Morrós Ribera ha dit...

Per al Ramon.

T'agraeixo l'amable invitació però aquest dissabte ja estic compromès.

Fins aviart.

Ramon Bassas ha dit...

- Guillermo,
Que en todas partes cuecen habas, por suerte.