dissabte, de novembre 14, 2009

E la nave va

:
Ahir al matí vam visitar lesobres del trasllat de la nau Fàbregas i de Caralt per, d'una banda, deixar lliure el solar on s'hi ha d'instal·lar El Corte Inglés (fent de locomotora comercial i econòmica i generant mil llocs de treball) i, de l'altra, per recuperar el patrimoni protegit per a usos més actuals (terciaris) ben a prop d'allà. Els beneficis que obtindrà la ciutat, en nombre de llocs de treball, en salaris (prop de 30 milions d'euros), en inversió durant les obres, en atracció de demanda comercial (que pot indrementar-se més del 12%) i en termes de PIB crec que són suficients per explicar part de les raons d'aquest trasllat. Les dificultats de tot ordre per a la desprotecció i, perquè no dir-ho, la voluntat del govern de moure's de la seva posició per acostar-se a les raons proteccionistes (pas que no s'ha vist correspost) expliquen l'altra part.
:
Ara ja portem un 60% del'obra executada (vegeu nota i vídeo). Els periodistes insistien ahir en una pregunta ben lògica, que es fa tothom: i corrent els temps que corren... val la pena fer la despesa deltrasllat? Vaig insistir en el següent:
:
1. Que els costos del trasllat sera assumits pels sectors afectats, mai per l'Ajuntament ni es contribuents. Ni un sol cèntim.
:
2. Que El Corte Inglés va decidir aportar 2,8 milions d'euros per a la rehabilitació patrimonial. Vam decidir destinar-los a la rehabilitació de Can Marfà precisament perquè no cal fer-los servir en aquest àmbit.
:
3. Que, si finalment s'hagués optat per no moure la fàbrica (empetitida i amagada enmig d'un gran centre comercial), o per fer el centre comercial més petit (com diu que vol CiU, l'empetitidora), sota la superfície de Can Fàbregas i el carrer Biada caldria posar-hi un aparcament, tant desitjat per tothom (almenys al darrer Ple). I tothom sap que és més car treballar un aparcament al subsòl amb un element al damunt que no desmuntar-lo i tornar-lo a muntar.
:
4. Que hi ha gent de bona fe que pateix pel patrimoni històric dela ciutat, i mb ells pensàvem quan vam optar per conservar la nau. Però tabé n'hi ha que, simplement, no volen que vingui El Corte Inglés. Perquè és una icona d'un imaginari seixantavuitista (que algú els avisi que el Mur ha caigut... quanta intel·ligència malbaratada), perquè és una icona d'un imaginari espanyol (aquí podeu anar posant adjectius tòpics), perquè es pensen que si obren el PSC guanya amb majoria absoluta, perquè senzillament els importa un bledo els beneficis que pot portar, pel que sigui. I la nau, convidada de pedra. Mai més ben dit.
:
En parlen capgros.com i El Punt. Foto: Ajuntament de Mataró.
: