dilluns, de novembre 09, 2009

La doctrina 'yoyas' vs. Héctor Mora

És indignant l'intent de manipulació que el PP ha fet sobre el delicat tema de la seguretat ciutadana en un barri com el del Palau, a Mataró, (vegeu capgros.com) amb un alt índex d'immigració, relacionant els dos fenòmens i posant en entredit la ingent tasca que policies locals, educadors, assistents socials, mediadors i tanta gent fa, treballant de valent i amb paciència, en aquest barri. No tan sols la seva tasca sinó també la política de fer un treball comú en tots els fronts. "No em parli de trasnversalitat", va dir, "els veïns volen resultats".
:
I resultats n'hi ha hagut. El propi Alcalde li va haver de recordar quan, governant el PP i encara sense el desplegament dels Mossos, la delegada del Govern va dir que no enviava més policies per als barris de Mataró, especialment al Palau, perquè això no s'arreglava amb més policies. Aleshores, la festa del barri s'havia de fer anb furgons policials. Avui ja no cal. I això no és art de màgia, això és un treball quotidià, lent, constant, a prop dels veïns, per capgirar les coses. I una feina quenencara no s'ha acabat, encara cal canviar m oltes coses. Una feina que pot anar-se'n a fer punyetes amb aquesta mena de manipulacions.
:
El regidor Francesc Melero, que ha estat sempre al peu del canó mentre el cap del PP feia campanya nebrerista activa tot el dia que ara fa veure que ja no (estem per la ciutat o estem per altres coses?), li va respondre que el model del PP és caduc, i que cal seguir amb més atenció multilateral al que passa al barri. Venia a dir, el PP, que amb més patrulles s'arregla tot. Un parell de 'yoyas' que diria aquell paio del Gran Hermano.
:
Efectivament, amb més policia (contra el que feia el PP, recordem, rebaixant efectius de la policia nacional m olt abans del desplegament) tindrem barris més segurs. Però seria tremendament optimista (anava a dir idiota) pensar que és tan senzill imposar convivència, reconduir actituds incíviques i promoure valors més enllà de l'ordre, és a dir, viure i viure bé, que és el que volen els veïns i veïnes del Palau. "No conèixer el constant vol dir anar cegament al desastre", deia Laozi (autor que hauria de llegir més enlloc de segons què); és al desastre on vol anar Mojedano?
:
Curiosament, al mateix Ple, el PP i la CUP (la família popular) van anar de bracet qüestonant processos de selecció de policies locals i demanant que el Govern faci una cosa que és il·legal. El PP només obre la boca en temes de seguretat per desmoralitzar els nostres policies. De la CUP no m'estranya: s'obliden d'encoratjar els cossos i forces de seguretat quan hi ha un atemptat d'ETA i, a més, defensen actes incívics (pintades, botellons i ocupes). Del PP... doncs això, digues amb qui et poses al llit...
:
La mirada d'Héctor Mora
:
Recomano amb atenció que llegiu l'article del jove politòleg Héctor Mora Campón a la revista Valors d'aquest mes de novembre (aquí), precisament sobre la seguretat, la seva percepció i la seva gestió ciutadana, més enllà dels ¡plantejaments tòpics en què sovint cau el PP (i no tan sols el PP): "Quan s'afronta el debat sobre la seguretat, la majoria de persones es mouen en el territori de l'acció policial i es pregunten quines mesures coercitives cal desplegar per reduir els índexs de robatoris (amb el perill de voler "matar mosques a canonades"). En paral·lel, un grup més petit augmenta el focus de l'anàlisi i té en compte quines són les arrels socio-econòmiques que hi ha darrera d'aquests delictes (i algunes vegades cau en el parany de criticar les accions policials, al·legant que les mesures repressives no serviran per atacar les causes dels delictes: les desigualtats socials)". Quan el PP critica les sancions de trànsit, està atacant el factor més decissiu d'haver rebaixat més d'un 25% en pocs anys el nombre d'accidents a la ciutat, no ho oblidem.
:
Héctor Mora recomana una actitud més proactiva de tots els actors cap a la seguretat, la de l'administració, més globalment (el propi dissany urbà, per exemple), però també la dels col·lectius i dels ciuytadans. "La participació col·lectiva desinteressada afavoreix la creació de xarxes de suport, el coneixement entre els membres de la comunitat, i el manteniment de la vida al carrer més enllà dels horaris laborals", diu.
:
Foto: R. Gallofré
: