dimecres, de novembre 04, 2009

Refent l'Eixample Est

:
Avui hem visitat els nous pisos de protecció oficial que l'empresa municipal PUMSA ha construït (i ja adjudicat) al carrer Floridablanca, a Mataró. Els Els 21 habitatges, que tenen accés per la nova plaça de la Pepa Maca, 7 (quin nom tan maco), que gestionarà partir d'ara l'empresa municipal Prohabitatge Mataró SA, s'inscriuen en un procés ambiciós de canvi a l'Est de la ciutat que pretén la seva regeneració a través de fer un continu urbà d'habitatges, zones verdes i equipaments des dels barris del Palau i l'Escorxador fins al Centre. En aquest procés hi intervenen els canvis que va tenir ja el barri amb la primera promoció d'on hi havia can Gassol, amb una nova plaça, el centre de dansa que s'hi fa al davant (foto), el desenvolupament de l'Eix Herrera amb la nova escola Joan Coromines, el del Verdet, el de Can Minguell i el de Madoz Puigblanch, els noue equipaments com Can Marfà o la Biblioteca Antoni Comas o un nou casal de la gent gran als baixos d'aquest edifici... amb un estadi variat de desenvolupament, però cap d'ells aturat. I potser hi afegiria els canvis a can Xammar, que enllacen amb la part més comercial de la ciutat.
:
L'operació que hem vist avui consta de 101 habitatges, 21 dels quals són de caràcter protegit en règim general, 10 protegits a preu concertat i 70 de caràcter lliure. També hi ha locals d’equipament i un aparcament amb 147 noves places (foto).
:
Sempre s'ha dit que els llevants de la ciutat tendeixen a ser els llocs on més costa fer els canvis, donada la tendència natural a anar cap a ponent. Per això la intervenció pública esdevé necessària. I també hoesdevé per acabar de refer els teixits urbans que fins fa poques dècades eren 'les afores' i ara só al bell mig. La millora de la qualitat urbana irradia aleshores en el conjunt. I la potència dels canvis, les seves prioritats així com el seu contingut (l'habitatge protegit, la innovació i nova economia a can Minguell, la cultura al centre de dansa, l'educació a l'escola, el lleure als casals....), fa que aborde el futur d'aquest sector de l'Eixample amb molta esperança.
:
Fotos: Ajuntament de Mataró, Romuald Gallofré (capgros.com) i L. Martínez (El Punt).