diumenge, de juliol 25, 2010

Els camins de sant Jaume #lessantes

Ciutat de Santes - 2
:
Avui era sant Jaume, perfectament integrat a la festa in crescendo -com bé relata Manuel Cuyàs en aquest recent article a El Punt- però just el dia de la Crida, l'únic moment de protagonisme i inciativa directament institucional que es permet a l'Alcalde: un breu discurs previ a l'esclat. El dia ha començat amb la Missa al patró de la capella de l'antic Hospital de sant Jaume i santa Magdalena, el nostre moment barroc. Avui, que és diumenge, es notava.
:
La Crida, convocades totes les figures festives davant l'Ajuntament, esdevé aquest punt d'inici de la subversió de l'ordre, de la reeducació del caos que comporta tota festa que sigui digna d'aquest nom. I una nit indescriptible, la d'avui, conté tots els elements simbòlics d'una catarsi col·lectiva: ball nocturn de gegants, concentració massiva, música tel·lúrica, excessos, foc, aigua, aturada del temps. Un record narratiu del nostre origen caòtic que justifica la irrupció de la cultura. Ordenadora, un punt castradora, narrativa, vehiculadora. La festa té aquest procés de remissió a l'origen de la cultura i la seva pervivència. Ens ho hem de dir un cop l'any, almenys, de l'estranya que arriba a ser a la nostra condició 'natural', per la solitud de la nostra espècie al món justament per la seva capacitat de crear cultura enmig del caos.
:
I avui era sant Jaume, un altre mite. I patró d'Espanya, ciom un dia va dir de forma valenta Manuel Mas. L'Apòstol que miraculosament arriba a la fi de la terra (això semblava Galícia durant molts segles) i que omple de peregrins els camins que hi duen, arreu d'aquesta Europa (o d'Espanya?) que blasma l'absència, avui, de camins que valgin la pena.
:
Actes recomanats per dilluns 26 de juliol
:
La Ruixadeta 12.00 h / Parc Central
Concert vermut 12.00 h / Pati de Les Esmandies
Concert de Barram 12.00 h / La Riera amb el carrer d’Argentona
Barram i repicada 14.00 h / Campanar de Santa Maria
Recepció oficial de les Julianes i les Sempronianes 18.00 h / Saló de Sessions de l’Ajuntament
Postal de Gegants 19.00 h / Des del carrer de Sant Pau
Concert coral 19.30 h / Pati de les Caputxines
Concert: Big Band Jazz del Maresme 22.00 h / Pati de Can Marchal
Ball de Festa Major 24.00 h / Parc Central
: