dissabte, de juliol 24, 2010

Fotos i vídeos al web #lessantes

Ciutat de Santes - 1
:
:
Una de les seccions més 2.0 (a banda de les que deia) del web oficial de Les Santes consisteix en la possibilitat de penjar fotos (com ja passava l'any passat) i de relacionar els vídeos de Youtube que calgui. Es pot fer des d'aquí i és d'on he tret aquesta, que immortalitza l'entrada de Robafaves a l'Ajuntament en una de les dormides de gegants. Justament la dormida (costum sorgida de fer la porta de l'Ajuntament més menuda que l'alçada dels gegants) és un de les elements singulars de la festa que l'han fet declarar Patrimoni Nacional per part de la Generalitat. En un acte recent se'n féu la presentació, molt ben recollida a Capgròs (aquí), en el que ha esdevingut un nou repte pels mataronins, el de fer més viva que mai la nostra genuïna festa major.
:
Les Santes deuen ser l'edeveniment més fotografiat de la ciutat, molt més ara que és tan senzill fer una foto. Veurem quantes circulen enguany també per les xarxes socials, m'afiguro que moltes. Deu ser així perquè la fotografia pretén un impossible: desar per sempre la sensació personal, i enormememnt compartida, del goig de ser comunitat, del plaer del canvi de rols i de ritmes, de l'emoció del nou ordre, de l'expectativa constant en que s'esdevé la festa, de la passió de formar part d'un element cultural viu, vívíssim, que apareix i desapareix un cop l'any a la vida. Pretén això, fotografiar Les Santes. Però no ho aconsegueix mai prou. S'han de viure. I sembla com si no fos possible que algú se la pugui perdre. És l'únic moment que tenim sensació de globalitat, que ningú no en pot ser exclòs. I això sí que s'hauria de fotografiar.
:
Ciutat de Santes, en dic d'aquesta secció temporal, en què incorporo un hagstag al títol pq es reculli al twitter de la festa Major. Santes ho són Juliana i Semproniana, les patrones que ens serveixen d'excusa. Ho són moltes persones que fan possible la festa, començant pels propis mataronins que treballen tot l'any. Ho serem després de les festes, ja veureu. I ho és Santa Cristina, el sant d'avui, també màrtir cap al final de l'Imperi Romà. Pregueu per nosaltres ;)
:
Actes recomanats per dissabte 24
:
Havaneres i rom cremat 22.45 h / Passeig del Callao
:
Actes recomanats per diumenge 25
:
Diada castellera 12.00 h / Plaça de Santa Anna
Missa de Sant Jaume 12.00 h / Capella de l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena
Concert de Banda 18.00 h/ Pati de l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena
Cap a la Crida 19.45 h / Des de diversos indrets de la ciutat
Crida de Festa Major 20.00 h / Ajuntament
Nit boja 23.30 h / Des de l’Ajuntament
: