dimarts, de juliol 13, 2010

A la mateixa escala

Haurem d'arrencar els obstacles al camí ineludible de l'entesa, o passar-los per alt, amb intel·ligència. I haurem de respondre amb serenor i també amb intel·ligència a la crida de les sirenes per repetir el Sis d'Octubre, a l'atracció per l'aïllament i la simplicitat que els cansats abraçaran de seguida. Haurem de reconèixer la nostra pluralitat, camí primer de l'Espanya plural que volem. Haurem de governar un país de sentiments nacionals que viuen a la mateixa escala, que s'expressen el mateix cap de setmana i que es respecten. Perquè continuï així i la diferència sentimental (i la solidesa d'altres valors comuns) sigui un atractiu i no un problema per la identitat del nostre país.
:
Haurem de fer, de refer, la proposta per Espanya, aquest projecte inconclòs llaurat després de segles de fracàs dels projectes unitaris (sí, han fracassat tots), després d'una història audaç i melangiosa alhora (Amèrica... la pèrdua d'Amèrica...), després que Catalunya -inclòs el seu projecte nacional- ha crescut més amunt que mai... justament junt a Espanya, amb els seus somnis i els seus fracassos. Espanya també haurà de mirar al seu horitzó, de nou, i saber quines amèriques vol conquerir, amb quins fills i filles, amb quins valors. I aquí hi ha camp per córrer. Junts. Amb entrebancs, ferides i desconfiances, però compartint ja tantes coses, tants mals també, que només junts podrem avançar, no?
:
L'altra via és donar-los la raó als que han volgut tombar l'Estatut i l'han escapçat.
:
Foto: Un balcó a l'Eixample mataroní aquest diumenge.
:

3 comentaris:

Jaume (Mataró) ha dit...

Encara hi ha un altra via. La independència!

És la via de tots! Només cal reflexionar-hi.

L'Estat espanyol ha dibuixat els límits del poble català. Així que per poder dibuixar, nosaltres, el límit que volem; primer hem de ser independents.

Simplificant, ser independents per poder arribar al federalisme volgut.

Pere-Màrtir Brasó ha dit...

"...Haurem de reconèixer la nostra pluralitat..." A Catalunya, des de sempre, que la reconeixem i la coneixem de primera mà.
Però Espanya, la reconeix? Ni ho vol ni ho ha volgut mai.

Anònim ha dit...

Les banderes de la foto també poden fotografiar-se en un Estat català.
Amb l'actual Estat,el camí per ningunejar la nostra bandera catalana ha quedat aplanat.

La identitat catalana sap conviure amb altres realitats.
El que cal es donar-li instruments per a que no mori ofegada.