dilluns, de juliol 26, 2010

La festa més gran #lessantes

Ciutat de Santes - 3
:
La Marta Gómez escriu a TotMataro.cat una interessant crònica de la presntació d'un llibre que es preveu impresciondible per comprendre la festa. Amb fotos del meu fotògraf preferit de les Santes, en Quim Puig, l'amic Nico Guanyabéns ha aprofitat la documentació i estudis recollits per a la catalogació de la festa per escriure'l. A lapresentació de la catalogació ja ens va fer un tast de l'emoció per conèixer quin ha estat el procés construït al voltant d'una devoció que, si bé antiga, no esdevé Festa Major fins el Romanticisme.
:
Avui és sant Joaquim i santa Anna, onomàstica d'un munt de persones. Són sants que no apareixen al Nou Testament, malgrat són els pares de Maria, ni enlloc més que no sigui la tradició, que segueix cert paral·lelisme amb la història sí narrada a les Escriptures dels pares de Joan Baptista, fent néixer Maria d'una mare estèril, semblant a la història bíblica d'Abraham i Sara en el neixement d'Isaac. Del no res (fins i tot, del blasme, de la vida pressumptament culpable que en el món jueu d'aleshores s'atribuïa a les dones estèrils) en sorgeix la vida més gran. M'agrada.
:
Les nostres santes, pobretes, també sembla que no tenen massa documentació més enllà de la tradició. Demà és el seu dia. Deia que fins el Romanticisme no va ser possible que aquesta devoció esdevingués el patronatge dela ciutat. Passaven moltes coses, al segle XIX a Mataró. No és d'estranyar que una ciutat amb canvis es plantegés a fons també la seva identitat, que un món amb onades racionalistes i convulses regirés la tradició per cercar-hi agafadors sòlids. Demà veurem com s'hi van acostar, alguns, amb quina mestria. La Missa de les Santes arriba fins aquí com a testimoni d'aquesta recerca. Testimoni feliç, amb ressò d'òperes i valsos, amb anes que -de fet- la mirada enrere servís per obrir denou el cor al món que floria, sense por. Del no res, del que sembla més insignificant, de la tradició menys documentada, del principi confós de la nostra vida en comunitat en pot sortir la festa més gran. M'agrada.
:
Dos articles
:
Per tot això us recomano dos articles recents. L'un, de Manuel Cuyàs, que publicava a l'Avui de dissabte (que es nota que va per lectors nous ja que conté alguna repetició d'altres articles...); l'altre, de Joaquim Arenas, un breu repàs a les relíquies de les Santes, a Capgròs, aquell parell d'ossos que en Setnas fa girar al cartell d'enguany.
:
Actes recomanats per dimarts 27 de juliol
:
Missa de Les Santes 10.00 h / Basílica de Santa Maria
Desfilada 13.00 h / Des de la plaça de Santa Maria
La Passada 18.00 h / Des de l’Ajuntament
Castell de focs 23.00 h / Passeig Marítim
Sarau de circ Acabats els focs / Al llarg del Passeig del Callao
Cocons 23.45 h / Platja del Varador, darrere de l’E.U. M.
Rampants 00.45 h / A la platja del Passeig de Callao
Circ a la platja 01.15 h / Passeig del Callao
:

2 comentaris:

Marta Gómez ha dit...

Quina sorpresa veure el meu nom per aquí! Gràcies Ramon!

Marta - www.martagomez.cat

Ramon Bassas ha dit...

Marta
L'honor çés emu que em llegeixis!