dissabte, de desembre 17, 2005

A través del mòbil *

La facturació per missatges SMS de les companyies de telèfon mòbil està pujant com l’escuma. Es tracta** de missatges curts, molt més barats que una trucada normal, i àmpliament utilitzats pels joves i adolescents. Es fan servir molt per enviar missatges al xicot o xicota en la seva absència, en una comunicació intermitent però quasi permanent, complementària a altres activitats i que, com en tot, hom pot desenvolupar-hi una destresa molt fecunda (en rapidesa, en capacitat de síntesi, en capacitat d’atenció, en la invenció de nous llenguatges, etc…). Els missatges poden ser, doncs, també un mitjà de seducció on més d’un Cyrano podria actualitzar la seva famosa gesta. Són la darrera moda d’un mitjà, el telèfon mòbil, que evoluciona a un ritme trepidant i que comença a ser avui d’ús gairebé universal. El telèfon mòbil ha permès personalitzar molt més les comunicacions, incrementar la sensació de proximitat entre les persones i, si s’usa bé, és clar, també la sensació de llibertat individual (ningú aixecarà el supletori quan parlis amb la nòvia des de l’habitació). Em va fer gràcia també, un cartell d’un bisbat en el que apareixia un mòbil amb el nom de "Jesús" per anunciar la crida vocacional.
:
Però no n’hi ha prou amb les sensacions. Ni amb les paraules. Nosaltres som fills d’un Déu que era Paraula i es va fer Carn, diu Sant Joan. Que era sensació i, per por a semblar virtual, potser, es va fer tacte. Que era un "petó" anunciat en una pantalla de mòbil i va esdevenir petó de llavis reals. Aquesta encarnació, com sempre, és l’esperança, la vida, que hi ha sempre més enllà de la comunicació i de les seves enormes possibilitats d’avui en dia.

* article publicat a El Full de Mataró (setmanari de les parròquies de Mataró) , el 17.2.2002
** en el moment de publicar-se l'article, l'enviament de missatges SMS era un mètode no tan universalitzat. Sembla mentida com canvia tot en tan poc temps...

Publica un comentari a l'entrada