dijous, d’agost 24, 2006

Déu i Buda als e-mails

Lectures d'agost - XXIV *
:
nom
:

Avui** presentem dos llibres del mateix autor, en Francesc Torralba, del que ja n'hem parlat alguna vegada. De fet, el primer del que us vull parlar és escrit conjuntament amb la monja budista Jamyang Wangmo, una espanyola que viu al Nepal des de fa més de 30 anys. És un llibre epistolar, un intercanvi que es diu Cartas sobre Dios y Buda***.
:
A través de les cartes que s'envien per correu electrònic durant un any, des de finals del 2000 al desembre de 2001, exploren els seus respectius valors a través de l'experiència religiosa de cadascú. Un fet al principi, la mort del pare de la co-autora, i un altre fet cap a les acaballes, el famós atemptat de l'11 de setembre a Nova York, els permet de combinar vivències personals i reflexions al voltant de la mort i del sofriment, davant el que ens fa vulnerables i fràgils. Però el llibre repassa un conjunt de temes: l'amor o la felicitat, la pau i la pregària, la sexualitat i la família... temes de caràcter universal que són reinterpretats a la llum de dues tradicions religioses ben diferents, però que tenen punts de contacte molt interessants.
:
Sabem que en Richard Gere, la Penélope Cruz o en Leonard Cohen, així com d'altres estrelles del cinema i la cançó han flitrejat amb el budisme. De fet, molt sovint, la societat occidental és atreta per fenòmens com la meditació budista. Curiosament, mentre el cristianisme s'escarrassa en explicar-se, en fer-se racional i raonable, molta gent sent la crida espiritual i interior que, radicalment, ofereixen les religions orientals. Per això, crec que és bo que els cristians ens acostem amb un cert respecte a aquesta tradició, i el llibre, escrit des del diàleg amb el cristianisme, em sembla una bona manera de fer-ho.
  • * comentari de llibres al programa Creure Avui, de Televisió de Mataró, emès fa un parell o tres d'anys.
  • ** avui, primera part; la segona, demà.
  • *** Ed. Milenio, Lleida, 2002.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ramón, quina opinió et mereix tot el que s'està muntant per part d'ICV i CIU pel tema del dret a vot dles immigrants.

Ramon Bassas ha dit...

Anna
Els de Capgròs (setmanari gratuït de Mataró) m'ho han preguntat, més o menys, i crec que sortirà demà. de tota manera, t'avanço que ems sembla que s'està fent unngra massa enlloc de posar-se a parlar en els termes que ho féu la resolució unànime del Congrés dels Diputats el passat 21 de febrer. Ni l'infantilisme d'ICV ni el tremendisme de CiU (que podia haver fet el que diu que s'havia de fer quan governava..) poden anar bé. Jo crec que el dret a vot dels immigrants, sempre sobre la base de la reciprocitat, ha de ser un elemnt més en la recerca d'una integració en drets i deures a la societat catalana. Ni és l'únic element i, per si sol, resol tot el que cal fer. Espero que tancarem aquest assumpte amb més discreció i més eficàcia...