dimecres, d’agost 02, 2006

Marsé en un puticlub | Prostitució a les Corts

Lectures d'agost - II
:
La transformació del personatge principal, de la que parlàvem ahir que esdevé el tret diferencial de la novel·la moderna, té en Juan Marsé algunes característiques curioses, especialment en força de les seves sobres. De passar de ric a pobre, de marit a amant, de pare a padrastre, de xarnego a català... amb una característica curiosa de quasi transformació física, mimètica, amb l'altre. A Canciones de amor en Lolita's Club es tracta de dos germans bessons, un border line, diríem, i el seu germà policia, que torna a la llar familiar desencadenant la tragèdia, enmig d'un procés d'assimilació, com de redempció. Tot això ambientat en un bar de carretera, en un prostíbul com n'hi ha tants, i amb el rerefons del narcotràfic i el terrorisme d'Eta al paisatge.
:
Però el que més em va agradar d'aquest llibre és com està escrit. Impecablement, amb un ús del llenguatge i de les tècniques narratives pròpies d'un mestre. I és que si els elements característics fan la novel·la, el mestratge del narrador fa la bona literatura.
:
(Per cert: llegiu aquesta esplèndida narració de la seva infantesa, publicada ahir a El País). Aquí teniu un fragment del llibre:
"No, no, se han equivocado... Será la patria o la rabia o la idea de alguien, piensa, el podrido sueño de alguien, esa maldita paranoia sanguinaria y ese desviirse ciego y estúpido en la intolerancia lo que también a ti te meterá una bala en la cabeza o te hará volar por los aires el día menos pensado." (Ed. Areté, Barcelona, 2005, p. 219)
:
Prostitució a les Corts
:
nom Sergio Arau, Piernas.
:
No, no és un escàndol ni un best seller d'intriga. És que la diputada Lourdes Muñoz ha penjat al seu bloc els treballs de la ponència parlamentària sobre prostitució, així com les aportacions més interessants dels experts consultats per les Corts espanyoles. No podem mirar cap a un altre cantó, encara que aquest sigui un tema que no agrada, en el qual hi ha posicionaments morals ben comprensibles i molts prejudicis. La política a vegades ha d'entrar en móns qe no agraden, especialment si vol resoldre problemes. I, com ara es veu, els problemes dels més febles. Ho dic avui, dia de la Mare de Déu dels Àngels. felicitats a totes les Àngels i a tots els àngels.
:
Dia 3: donació de sang extraordinària a Mataró.
: