diumenge, d’agost 13, 2006

Subirana a Adrada | Entrevistes

Lectures d'agost - XIII
:
Un que visita aquestes pàgines, perquè el poso o perquè s'hi posa, és Jaume Subirana, blocaire que, amb el material de la seva bitàcora i d'altres peces (un ONLI, segons Teixidor), composa el volum Adrada (Edicions 62, Barcelona, 2005), com ja havia fet a Suomenlinna (Ed. Proa, Barcelona, 1999). (El 2011, el següent?). Hi trobareu de tot, frases breus, reflexions més pausades i llargues, anotacions al camí d'una vida que, com la de tots, és feta a trossos. Trossos de carn i de ment, de posts als blocs i de versos dispersos, de família i de feina, d'admiracions i emprenyaments, d'estius i d'hivern, de mort i de vida. I la gràcia del poeta, de l'escriptor, és trobar les paraules més adequades que t'obrin la porta dels secrets del llibre.
:
Llegiu la crítica d'Enric Bou.
:
Uns dels millors passatges, ara totalment pertinents aquests dies, es diu A Muntanya:
Asserenament, rejoveniment, conciliació. Aigua amb força, roques, arbres i més arbres, verd i més verds, so del riu de fons, perspectiva oberta de les valls, cims un dia emboirats i l'altre lluents en la distància, com el Mont Perdut avui, després del mal temps. Calor al sol i fresca a l'ombra, caminar, mirar en arribar, contemplar. I nosaltres, fugaços com el bon temps, com els núvols que no paren de passar si alces els ulls cap al cel, com aquest batec d'ales invisibles a la banda dels boixos, ca a l'estimball. (p. 64)
Entrevistes a dojo
:
nom Josep Sánchez Llibre
:

L'estiu hi porta i, amb elles, alguna agradable soprpresa. Com l'entrevista que avui concedeix El País a en Jordi López Camps, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, amb respostes molt clares sobre les relacions de l'Episcopat amb la Generalitat o la qüestió de la llibertat religiosa al nostre país. També reconforta veure com el diputat Josep Sánchez Llibre, dirigent d'UDC i, per tant, de CiU, pensa de l'exconseller Felip Puig, sí el del Carmel enverinat, més o menys el que penso jo, en una sucosa entrevista a La Vanguardia d'ahir. Un personatge que "falta al respecte" i que ni es molesten en replicar per evitar "una bronca tremenda". Quina perla.
:
No és una entrevista, però sí una important referència la que fa el suplement cultural d'ABC (coses de les vacances i els viatges, no patiu... bo i que és un molt bon suplement) d'ahir al bloc del mataroní Mia Font, 4 colors, en una secció dedicada a blocs espanyols de la que no en tenia ni idea. També surt en Juan Valera amb Periodistas 21.
:
Tornant a les entrevistes, i a casa, el web del PSC de Mataró va oferint entrevistes als regidors socialistes de Mataró. La van obrir Montse López i Arcadi Vilert. I avui apareixia la que van fer a Fermí manchado. La meva va sortir dimecres. Aquí us la reprodueixo.
:
Entrevista al web del PSC
:
Ramon Bassas: "La reducció dels accidents i dels índex delictius és, entre d'altres, gràcies a l'acció preventiva i policial".
:
Entrevistem al Quart Tinent d'Alcalde, President de l'Àrea de Via Pública de l'Ajuntament de Mataró i Regidor de Seguretat i Prevenció.
:
- Com a Regidor de Seguretat i Prevenció, quina es la tasca realitzada el passat curs que t'agradaria destacar?
- La reducció dels accidents i dels índexs delictius, seguint la tònica dels darrers anys, que es deu a diversos factors. Un d'aquests, és, sens dubte, l'acció preventiva i policial portada a terme pel conjunt de cossos de seguretat, a partir d'un capteniment i coordinació exemplars pel conjunt de Catalunya.
:
- El civisme i la conducció responsable són dos temes actuals, no?
- Sí, a Mataró, aquest curs també ha estat el del primer any amb l'Ordenança de Civisme, un instrument eficacíssim contra el vandalisme, i del Pla de Seguretat Local, amb índexs molt positius. I amb la posada en marxa del carnet per punts, tenim una eina més per a l'actuació preventiva contra els accidents de circulació, al costat dels controls (alcoholèmia, velocitat, cinturó...) i de la millora del trànsit i el comportament responsable dels conductors.
:
- I què més heu fet?
- També acabem de fer una Carta de Serveis de la Policia de Catalunya a Mataró, el primer compromís de qualitat conjunt de dos cossos policials que es fa al nostre país. Per últim aquest curs hem aprovat un Pla Estratègic per a la Policia Local, preveient la seva adaptació a una ciutat canviant, amb nous requeriments, i del qual aviat en podrem veure resultats concrets.
:
- Veig que en l'àmbit de la protecció civil feu força coses, no?
- També ha estat un bon any respecte a la protecció civil. Tenim el 100% d'urbanitzacions amb les franges de protecció efectuades, hem fet nombroses sessions d'autoprotecció en comunitats de veïns, tenim plans preventius pel conjunt de festes de la ciutat (som l'únic municipi que ho té) i hem col·laborat amb el nou sistema de transport d'urgències de la Generalitat, un tema que clamava el cel.
:
- Quines actuacions més immediates tens quan t'incorporis acabant les vacances?
- Com he dit, hem de veure resultats aviat del Pla Estratègic de la Polica Local. Acabem d'enllestir un concurs per incorporar força agents, tant per reposició de jubilacions com per increment efectiu. L'objectiu és millorar la presència al carrer, tant en nombre de policies, com hores/dia com dies/any. També apretarem una mica més amb els temes de civisme, la gran prioritat per a la recuperació d'espais i places que els veïns han de poder disfrutar. I espero acabar l'any, també, complint amb l'objectiu del manteniment dels índexs de seguretat ciutadana i amb el de la reducció dels accidents. Tot això, amb la implicació de la ciutadania, sense la qual, certament, ben poca cosa podríem fer.
:
- Al final del mandat, haurem complert el programa electoral del PSC?
- Crec que el programa s'ha complert a l'abast, amb tot el que t'he explicat. Fonamentalment, volíem una ciutat segura a tots els nivells.
:
- I com es fa, això?
- Primer, des del punt de vista preventiu i de la planificació, així com també el normatiu (nous plans, ordenances, simulacres, etcètera), calia atendre els nous riscos amb què la ciutat s'enfronta. Segon, des del punt de vista operatiu, aprofitant l'eficàcia del conjunt de cossos policials i millorant els sistemes de coordinació i la satisfacció del servei (millora en el temps de resposta, en la resolució de delictes, en el trasvàs d'informació, etc.).
:
- Deies que el civisme era una prioritat pel PSC, no?
- Sí, en tercer lloc, dèiem que havíem d'atendre fenòmens d'incivisme, de falta de respecte a l'espai públic i a les persones. Són fenòmens que s'amplien amb la capacitat de disfrutar de nous espais o noves possibilitats (a més places, més possibilitat de no respectar-les, per exemple), i potser també per una certa crisi d'autoritat que viu la nostra societat. Cal fer-los front, justament, perquè els ciutadans i ciutadanes puguin gaudir-ne amb tota llibertat. Cal ser diligents en l'exercici de l'autoritat, de l'autoritat democràtica que té com a objectiu la protecció dels nostres drets i llibertats. Aquest és el compromís del PSC.
:

2 comentaris:

Tercera Edad ha dit...

Hola RAMON espero que sigáis en esta linia de seguridad
Mataró Siempre ha sido muy tranquilo y se vivía muy bien las personas nos
conocíamos casi todas, ha ora ha cambiado un poco
lo que importa es que podamos vivir si preocupaciones de delincuentes, ya que tenemos
mas medios de trasporte unos autobuses muy buenos para poder desplazarnos
por mataró si no quieres ir andando, y una policía que nos protege bastante bien
un saludo ENCARNA

Ramon Bassas ha dit...

Encarna
Gracias por tu apoyo que, como siempre, me reconforta.
Y que tenguas un feliz verano.
Ramon.