diumenge, de desembre 02, 2007

Pel dret a discrepar

Alguns em pregunten per quina raó no vaig anar a la manifestació d'ahir convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir, el mateix grup que va defensar el no a l'Estatut, secundada per bona part de les forces polítiques catalanes, inclosa CiU (?), però sense el suport de CCOO i UGT (per cert, llegiu aquest interessant post de Pepe Álvarez de fa uns dies). Em sembla, però, que ningú no m'hi va trobar a faltar, encara que és una bona manera d'interpel·lar-me. Vegem-ho amb quatre ratlles.
:
No hi vaig anar perquè crec que no ajuda gens a resoldre res. Perquè, posats a reclamar, m'agradaria reclamar la responsabilitat a CiU, que va acordar amb el PP el retall en la inversió en rodalies quan governava Aznar. I perquè no estic a favor del lema que la convocava (bé, si això del dret decidir vol dir independència, com em penso, si vol dir una altra cosa, aleshores sí que hi estaria d'acord). De fet, jo no sóc pas nacionalista, és a dir, no crec que l'arrel del conflicte polític sigui d'índole nacional... si no, com s'entén que un partit nacionalista com CiU donés suport a Aznar? De manera que no crec que sigui amb aquest remei que curarem els nostres mals. Respecto molt els qui ho pensen, però en discrepo i també en això deu consistir el dret a decidir, de veres... De fet, il·lustrativament, avui comentàvem uns quants que a la mani d'ahir hi havia ben poque banderes catalanes (mireu la foto), moltes de partit, és a dir, d'un projecte independentista (l'estelada), però poques de la nació. Això és el que té el nacionalisme, especialment quan pren la senda del sobiranisme, com es diu ara: que empetiteix i esborra la nació que diu defensar. (Foto: Efe / Albert Olivé)
:
Però tornem al tema. Alguns també em pregunten si hi havia cap directriu del PSC prohibint l'assistència de militants a la marxa i he de dir rotundament que no. Però, dit això, també crec que ha de manifestar que estic molt d'acord amb la posició presa per la direcció del meu Partit. Crec que és encertada i que recull el que pensa gairebé tothom amb qui parlo. Per exemple, Miquel Iceta, avui, abans d'emplaçar-nos a llegir el comunicat d'ahir del PSC, escriu que "Els socialistes catalans no ens hem adherit a la convocatòria de la manifestació per dos motius fonamentals: el primer, perquè no coincidim amb la reivindicació sobiranista dels convocants i, el segon, perquè considerem incompatible fer-nos responsables davant la ciutadania i, al mateix temps, convocar una manifestació de protesta. Com volem prestigiar la política si ningú no es fa responsable de res i els que tenen responsabilitats de govern convoquen manifestacions com si el problema no tingués res a veure amb ells? Això no vol dir que nosaltres no estiguem també emprenyats a causa de la crisi de les infraestructures. Com va dir el president de la Generalitat, també estem cabrejats, i molt, encara que no ens haguem afegit a aquesta manifestació". Crec que no es pot dir millor.
:
Publica un comentari a l'entrada