dijous, de desembre 07, 2006

Llibre dels minuts | Blat

Tanco els ulls perquè pugui entrar la llum
:
nom nom
:
Ahir vaig llegir un llibre magnífic, molt bo. És de Gemma Gorga, es diu Llibre dels minuts (Ed. Columna, 2006) , va rebre el premi Miquel de Palol d'enguany i no l'he pogut deixar fins que l'he acabat. Remenant a la secció de poesia d'una llibreria m'hi vaig fixar. El primer que vaig veure és que l'autora, que no coneixia, va néixer el mateix any que jo, de manera que una mena de solidaritat generacional em portà a acabar d'obrir-lo. També vaig llegir que era professora de Literatura Medieval i Renaixentista o una cosa així. I una mena d'enveja (sana) em va embargar. Vaig llegir-ne algun poema, fets en prosa, i em va agradar.
:
Ahir mateix, al matí, vaig llevar-me aviat, vaig llegir el diari i vaig acabar els encreuats. Encara era aviat. De manera que vaig obrir el misteriós llibre i, el que us deia, fins que no el vaig acabar no vaig esmorzar. Bé, l'he guixat pertot i potser us en mostro algunes peces de tant en tant. L'absència, els revestiments, la recerca, el temps, la dificultat de la llum, la matèria de l'amor... tractats d'una manera que jo, almenys, m'hi he sentit molt reflectit. De vegades necessitem que ens diguin amb paraules tan sols allò que sentim, aquella pregunta que no acabem de formular, aquella imatge que buscàvem per il·lustrar la nostra angoixa i sentir-nos menys sols. Tan sols això. I Déu-n'hi do. Aquí va un tast:
Cada nit, quan apago la llum, es vessa la copa espessa de la consciènca i el món s'acaba amb mi. A les fosques, prego a déu que s'apressi a inventar un llibre circular, un llibre que enllaci el final amb el començament, un llibre que prometi un nou gènesi després de cada apocalipsi.
(17, p. 9)
Aixeco la persiana perquè pugui entrar la llum.
Enretiro la cortina perquè pugui entrar la llum.
Tanco els ulls perquè pugui entrar la llum.
(23, p. 31)
:
La calma - XIV
:
"La política de verdad es la que sabe predicar y también dar trigo".
:
Paraules de l'actual President extretes de José Montilla. Radiografía de la calma, de Juan Ramón Iborra. Ed. Planeta, Barcelona, 2006, p. 313.

:

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ramon, una recomanació molt bona; crec que Gemma Gorga té molt a dir i espero que la sentim durant molt temps. Una altra recomanació que vaig descobrir fa poc: "Poètiques del cos", de Mireia Calafell. És una poeta nascuda l'any 80 (1980!) que té, igualment, moltes coses a aportar; dues dones amb veus molt diferents.

cinto amat ha dit...

Ahir a la tarda, justament,sortint de veure Gargallo a la Pedrera (per cert, hi ha un bon article de Narcís Comadira, crític, al País d'ahir, sobre l'escultura i la pintura de Gargallo)vam entrar un moment a la Casa del LLibre, vaig fullejar "El llibre dels minuts" i no vaig poder estar-me de comprar-lo, curiosament després de llegir que tancava els ulls per deixar entrar la llum.Recull les sensacions que tots tenim un moment o altre i que queden flotant perquè algú les expressi, com sap fer ella.

Ramon Bassas ha dit...

- Poètiques,
Gràcies per la recomanació; me l'apunto.

- Cinto,
Sí, vaig llegir l'article i ja he vist l'exposició. N'he fet una columneta pel proper Valors. El llibre és just això que dius.