dimarts, d’agost 14, 2007

Escriure moltíssim

Propostes d'agost - XIV
:
Un bon llibre d'estiu és el Relacions particulars, on Josep Mª Espinàs fa un retrat a base d'anècdotes viscudes en comú, de cinc escriptors memorables que principalment a causa de la seva activitat editorial (Espinàs ha treballat molts anys a Destino), havia freqüentat. No és pas cap estudi ni res que s'hi assembli, però s'acosta a la personalitat de l'escriptor citat com segurament cap estudi podria fer. Ja diu ell que això de separar categoria d'anècdota és una ximpleria.
:
Els cinc escriptors són Salvador Espriu, de qui destaca la seva austeritat i rectitud absolutes, J.V. Foix, l'elegant poeta de qui posa de manifest la seva plasticitat, Miguel Delibes, potser admirable per la seva radical "normalitat", Josep Pla, segurament la personalitat més acusada i contradictòria, Camilo José Cela, de qui fa un retrat al voltant de la seva capacitat fabulatòria i les seves dots "industrials" i finalment, Josep Mª de Sagarra, que descriu com tot un senyor amb una destresa inigualable per a la versificació.
:
Dic que és un bon llibre d'agost perquè es deixa fluir bé pel cervell, dóna ganes de llegir més d'autors que, potser. són una mica passats de moda i que, a parer meu, encara tenen una altra característica: una certa sensació d'outsiders, de no formar part dels veritables escriptors del seu temps o de les modes d'aleshores. Els temps, però, eren ben bé uns altres i això també sorprèn força. Per exemple: és fantàstica la relació de notes manuscrites que s'enviaven, que són com una mena d'e-mails però amb un enginy avui introbable i un humor finíssim.
:
Una darrera cosa. M'ha consolat com justificava Josep Pla la seva abundant producció literària (seria Pla avui un blocaire?). A ell no li calia, és obvi. Però als pobres desgraciats que fem blocs amb excés propi de malalts ens calma una mica l'angoixa: "Per arribar a escriure una cosa que tingui cert sentit, cal haver escrit moltíssim" (p. 97). Gràcies, mestre. En això estem.
:

Llegiu la crònica de Manuel Cuyàs a El Punt
Llegiu l'article de Xavier Roig a l'Avui
Mireu una entrevista a Espinàs a
Vilaweb.tv
Vegeu article de Fermín Robles a El País
En parla Lluís Vilarrasa al seu bloc

:
Publica un comentari a l'entrada