dijous, de març 15, 2007

La Llei d'Igualtat | El control de la inflació

La Llei d'Igualtat
:
nom Foto: EFE / Juanjo Martín.
:
Una altra Llei emanada del Govern Zapatero que extén drets de coiutadania és la Llei d'Igualtat que, després de superar el tràmit previ, ha estat definitivament aprovada per les Corts Generals. L'aspecte més destacat d'aquesta Llei, si bé no l'únic, és l'obligatorietat de la paritat en determinats òrgans públics i privats, de manera que s'"estiri" cap amunt un conjunt de dones que, per les raons que sigui (i són moltes i de ben diverses), es queden en llocs de menys responsabilitat.
:
Els detractors d'aquests mètodes, amb més bona o mala intenció, argumenten que primen altres factors que no tan sols el mèrit o la vàlua de les dones a l'hora de llur promoció. Ho va dir el portaveu del PP al passat Ple municipal a Mataró quan parlàvem d'un manifest amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora. De fet, avui el PP s'hi ha oposat (com en la resta de lleis que atorguen drets als ciutadans que no en disposaven per condicions "naturals").
:
El problema, crec, és que molt sovint tan el mèrit com la vàlua tampoc són determinants per fer nomenaments d'alta direcció o representació i que, sovint, els factors diversos als que fèiem referència, s'imposen. Des de la major disponibilitat de temps masculina, fins als rols d'atorgament diferenciat de responsabilitats familiars o domèstiques, passant per una experiència (i expectativa) "neta" de "noses"... tot ajuda a mantenir una discriminació no escrita però real. Avui s'aprova la Llei, però això tot just acaba de començar. I tots tenim molts deures.
:
El control de la inflació
:
Una de les dades més rellevants d'aquesta legislatura, si bé que discreta, és la contenció de la inflació, dels preus, que se situen a la banda baixa de la UE i que creix al ritme menor de fa dècades. Avui mateix, el president Zapatero ha mostrat com aquesta dada incideix en la renda de les persones, uns 540 euros més de renda familiar disponible l'any. La dada va acompanyada d'un ceixement econòmic superior a moltes le les grans potències mundials i d'un ritme de creació d'ocupació elevadíssim (el 40% de l'ocupació creada l'any passat als països de l'euro va ser espanyola) que permet un nou rècord d'afiliacions a la Seguretat Social i un engreix del fons de reserva previst als pactes de Toledo. Això també ha permès l'increment d'un 25% dels preceptors del salari mínim interprofessional.
:
La inflació no és un indicador de pobresa, en sí mateix (hi ha països amb creixement alt que l'acompanyen amb una alta inflació, lo comido por lo servido) però sí el que més afecta els pobres, que veuen reduïda la seva capacitat de compra per damunt dels altres i, per tant, dismunuït el seu accés als béns i serveis. De manera que contribuir al control de la inflació és Espanya, que té una tradició inflacionista acusada en els darrers trenta anys, ha fet els deures. Des de la reconversió industrial dels anys vuitanta fins a l'entrada a la UE, des dels plans per entrar al Tractat de Maastricht (1992) fins als processos de liberalització dels serveis, inciats amb el mateix ministre d'Economia d'avui pero uns anys enrera. I moltes coses més que ens situen en un bon punt de partida per als nous reptes que hem d'assumir com a societat avançada: bàsicament, la inversió en coneixement i en tecnologia que es posi al seu servei.
:
Publica un comentari a l'entrada