dilluns, de febrer 21, 2005

El dia després

sí
:
Acabo de veure les notícies de TV Mataró que ha dedicat força estona a explicar els resultats d'ahir a la nostra ciutat i al Maresme. De les reaccions de la resta de partits, m'han sobtat algunes coses. Primer, que els que es lamenten (farisaicament) de l'abstenció ho fan en locals buits. Han estat incapaços de mobilitzar els militants (difícilment arribaven a la desena a cada una de les seus, contra el centenar que aplegàvem nosaltres), i alguns d'ells absolutament inactius en la mobilització electoral... i ara responsabilitzen els socialistes de l'abstenció (!). Parlem de l'abstenció, si cal. No siguem hipòcrites. Ha estat similar a les eleccions europees les quals, recordem-ho, el resultat a Espanya (45.10%) fou superior al de França (42’76%), Alemanya (43%), Portugal (38’60%), Suècia (37’80%) o Finlàndia (39’40%). M'agradarà veure quin és el resultat als propers països de la Unió que ratificaran la Constitució via referèndum.
:
També m'ha sorprès que algun partidari del 'no' hagi demanat al partit socialista que "prengui nota" de la posició diferencial (?) de Catalunya. Però, de què parla? És que Catalunya no s'ha manifestat claríssimament a favor del sí? És que els vots del sí no són "prou" catalans? Vinga...
:
També em fa gràcia com alguns van al darerre de capitalitzar el 'no' ja que, evidentment, se situa per damunt de les seves migrades expectatives electorals. Compte. Si ens llegim una mica els resultats, a Mataró, veurem com el 'no' és més sensible en aquells barris on tradicionalment és més alt el vot de dreta que d'esquerra (nacional o de debò). Igualment passa arreu de Catalunya. Fixeu-vos que en els principals municipis on ICV-EA o ERC tenen l'alcaldia, la victòria del 'sí' és abrumadora.
:
De les primeres avaluacions a la blogosfera, vegeu què diuen Miquel Iceta i Francesc Amat.
:
Bé, avui el web del PSC de Mataró recull la crònica de la celebració dels resultats que vam fer ahir a la seu del Partit, sense complexos, amb ganes i sensació de victòria, amb més marxa que mai. Ens caldrà encara, com veieu, el camí no és fàcil. I la propera cita electoral, les municipals del 2007. Fins aleshores, cal encara treballar força, cal retornar la confiança del 2003 en forma de fets, de realitats, de resultats, de governar bé, de respondre adequadament als reptes de cada dia però també avançar-se als que vindran. Parlar clar i anar per feina. Ara ens hem de centrar especialment en això.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

El Sí ha guanyat clarament,i el 28% de no, doncs home, personalment, "mel imatxinava més gran" que deia aquella, però quina valoració en fas d'una abstènció tan alta? Tot i que pugui ser similar a la d'altres països, no és preocupant?

Ramon Bassas ha dit...

La participació ha estat molt similar (a Catalunya superior) a les Eleccions Europees de juny de 2004. Als 10 països que ara hauran de pronunciar-se sobre la Constitució Europea la mitjana de participació a les darerres Eleccions Europees va ser del 41%.
D'una banda, cal dir que, ja que des del principi ha estado clar pels ciutadans que l'opció del 'sí' guanyaria amb un marge força ampli, desmotiva molta gent que no troba prou decissiu el seu vot. D'altra banda, és tradicional, i no tan sols al nostre país sinó en a majoria de països de la Unió Europea, on el % de votants baixa notablement respecte a les eleccions locals o generals, quan el tema de la consulta és tan sols europeu.
Per últim, en un país acostumat a votar "cares", votar "sí" o "no" és també desmotivador.
En tot cas, cap partit proclamava l'abstenció. 'Ergo' ningú se la pot atribuir, com ara fan...

Anònim ha dit...

Sr. Bassas, cal ser rigorosos abans de fer comentaris sobre els demés partits. Va visitar potser totes i cada una de les seus dels partits?. Al menys la del PPC no. A la seu dels populars mataronins hi havía(contades)58 persones.
D'acord?. Per cert, vista la valoració sectaria i poc elegant que han fet els seus dirigents dels resultats molts ens empenedim d'haver votat favorablement.
Carles (Mataró)

Ramon Bassas ha dit...

Benvolgut Carles,
Gràcies per opinar al web. Ja he dit que la meva font era únicament les notícies de TV Mataró. Celebro que al final fóssiu 58. De tota manera, saps tan bé com jo que el PP no ha fet ni un sol acte a la ciutat, ni cap altra iniciativa per explicar la seva posició. Aquesta "buidor" és la que trobo que porta a la hipocresia de "trencar-se els vestits" per l'anstenció. Les coses es treballen abans. I una darrera cosa, un 'sí' o un 'no' s'havien de votar al marge del que diguin els dirigents dels partits, no creus?