dimarts, de febrer 08, 2005

Europa, 'lieu de la mémorie'

Aquest matí he assistit a la presentació que ha fet el ministre Jordi Sevilla del Llibre Blanc per a la Reforma del Govern Local. Sens dubte, la música sona molt bé: més competències, reconeixement de la necessitat de millora del finançament, re-politització de la gestió municipal. A part queda just el tema del finanáment, que haurà de negociar-se paral·lelament.
:
Sortint, he passat pel davant de la Llibreria "La Central" i no he pogut resistir-me a adquirir el llibre que han editat junt amb Arcàdia i fel que en vaig parlar fa uns dies. Es tracta de La idea d'Europa, de George Steiner (Barcelona 2004). Me l'he llegit d'una revolada tot tornant, inclòs el pròleg de Rob Riemen, director del Nexus Instituut de Tilburg, Holanda, que és on féu la confèrència que recull aquest llibret. És molt recomanable, i més encara en els dies que estem. Ara que he deixat de transcriure-us les cites del darrer llibre d'Argullol (si en voleu més, compreu-lo), en posaré unes quantes d'aquest llibre, els propers dies. Per cert, Argullol i Rubert de Ventós el presenten a "La Central" dilluns que ve.
:
M'ha agradat tant que l'he comentat una mica en l'acte públic que hem fet avui, amb Oriol Batista, per demanar el "sí" a la Constitució Europea, al Centre Cívic de Cerdanyola i del que demà, el web del PSC de Mataró en farà una breu crònica (en Jaume, el company que ens ajuda a editar les notícies, diu que hi penjarà arxius de vídeo i so).
:
Per cert, avui aquest espai publica la meva resposta a la "rebequeria" (sic) i mala educació, tot sigui dit, del cap de CiU de Mataró. I també publica, d'aquest senyor, el seu darrer escàndol que ahir posava de manifest El País.
:
Per finalitzar aquesta ràpida crònica del dia (que ha tingut altres coses) vull comentar també que he rebut un e-mail d'en Pere Pascual (m'imagino que no passa res si desvelo el nom) que diu que em llegeix els "sermons" del blog, amb interès. Moltes gràcies de nou. Relament, m'hi he de mirar, amb el que escric, especialment perquè aquest senyor en sap moltíssim més que jo en art i em sembla que no passo de simple aficionadet. (FE D'ERRATES: Al meu article sobre la Matarona, on diu Plaça Itàlia ha de dir Plaça de França, gràcies, Pere).
:
Mireu aquest cartell de sota de la JSC. És molt eloqüent. També és molt bo l'article d'avui sobre les temptacins per votar no que fa Josep Ramoneda a El País (Edició Catalunya): la seducció del no inconformista contra un sí que sempre serà imperfecte. Per això, també per això i no quedar-se en el melic d'un mateix, cal votar que sí.
:
jscbush
:
La reflexió d'avui
:
"Aquesta sobirania del record, de l'autodefinició d'Europa com a lieu de la mémorie, té el seu cantó obscur. Els escuts penjats a tantes cases europees no ens parlen només d'eminència artística, literària, filosòfica o política. Commemoren segles de matances i patiment, d'odi i de sacrifici humà. (...) Europa és el lloc on el jardí de Goethe i Buchenwald són gairebé a tocar, on la casa de Corneille dóna a la plaça del mercat on va ser executada Joana d'Arc. Pertot hi ha monuments a l'assassinat, individual i col·lectiu".
:
George Steiner, La idea d'Europa, Ed. Arcàdia, Barcelona, 2004 (pp. 25-26).