diumenge, de febrer 20, 2005

Jornada electoral (work in progress)

23:00
José Sócrates assoleix la majoria absoluta a Portugal i, amb ell, el PS torna al Govern. Europa, més unida i més d'esquerres.
:
22:00
Pleguem i tanquem la barraqueta. A casa, que fa fred. Estic molt content de com ha anat tot i, especialment, dels resultats tant a Mataró, com a Catalunya i Espanya. A Mataró hi ha hagut més de 22.800 persones que han confiat amb el , contra 9.600 del no. Alguns companys i companyes em proposen anàlisis un pèl malicioses que no repetiré però que no costen gaire de fer. Quan arribo a casa, veig que Pepe Blanco ho diu sense embuts: hi ha molt de vot de dretes que ha anat a parar al sí, ell posa exemples de districtes on el PP és aclaparador i on s'han obtingut els índexs més alts de no. "No creo que pueda atribuirse a la influencia de Izquierda Unida o carod Rovira", diu irònic. Em sembla que a Mataró passa una cosa semblant, però ja tindrem temps de mirar-nos-ho amb més calma. Penso, en un altre ordre de coses, amb la gent de l'Ajuntament, que també ha currat moltíssim. La Policia Local i els Mossos d'Esquadra (em truca el cap de la Policia Local per confirmar-me l'absència d'incidents), els informàtics, els de Manteniment, els conserges de les escoles, la gent d'Atenció Ciutadana, els de Secretaria, els representants de l'administració, dels de Premsa... Au, a dormir que demà serà un altre dia.
:
catalunya
espanya
21:00
Amb prop del 100% escrutat a Mataró, truco a Joan Antoni i li demano que s'acosti a la seu del PSC, on ja hi ha pràcticament la totalitat d'interventors aplegats per celebrar una nova victòria, aquesta vegada per un sí que hem defensat en solitari. Penso en l'absència del PP i de CiU, tant a la campanya com avui a les meses (i que potser això expliqui alguna cosa de l'abstenció, potser dels resultats...). Preparo unes notes. En primer lloc d'agraïment, especialment als ciutadans que han anat a votar i als que han confiat amb el sí, però també pels companys i companyes que han col·laborat en aquesta campanya, que hi han deixat força hores. També agraeixo a Montse la direcció de la campanya. A Manel, Consol i Joan Antoni "que hagin posat la cara". Apunto: "hem d'estar orgullosos de pertànyer a aquest partit". En segon lloc, parlo dels resultats i del que signifiquen, és a dir, un veritable avenç, un 'sí' clar i rotund, una posició positiva que farà caure la resta de països més escèptics. "Que no us enredin, els resultats són legítims". I finalment, faig una referència a les eleccions portugueses. Apunto: "Avui Europa és més unida i més d'esquerres". Baixo amb els companys al primer pis, eufòrics. Porto els resultats amb l'escrutini prop del 100% a Mataró. Parlo, el canto i passo la paraula a Consol, Manel i Joan Antoni. Cava pertot.
:
20:00
Els sondeigs de televisió donen una claríssima victòria al "sí". Amb tota prudència, la posició favorable se situaria entre el 77 i el 80%, el que ens omple de satisfacció, epsecialment a aquells que sí que hem fet campanya, que no hem tingut mandra a despertar els electors i demanar-los amb entusiasme que vagin a recolzar el text que permetrà avançar en més Europa. Estem pendents també de Portugal.

sondeig
:
19:00
Tenim ja tot muntat al primer pis per rebre la gent, m'imagino que serà al voltant de les 9. També hem posat una pantalla gegant de TV per anar seguint l'evolució de l'escrutini a la sala d'actes de la UGT, al costat del hall on fem la rebuda. A fora fa un fred que pela.
:
18:00
La participació electoral (a partir de mostra) suma 32,99%. Al cap d'una estona, però, tinc dades reals dels nostres interventors i aquesta ja suma (a les 18 h) un 36,64%. Una mica per damunt de les europees i també de les mitjanes espanyola i catalana que s'han publicat.
:
17:00
Vaig a casa a canviar-me de camisa (m'havia tacat) i torno al Partit a fer el relleu perquè la Joana pugui anar a votar. Aquestes hores són molt pesades. En Pep està preparant la sala on rebrem els companys i companyes que fan d'interventors i aquells qui ens vulguin acompanyar al vespre, per celebrar els resultats. La Montse i en Fermí l'ajuden.
:
15:00
Dinem conjuntament els responsables del dia D del PSC de Mataró els del PSC del Maresme, el dinar, com el dels interventors: carn arrebossada amb empanadilles, truita, flam i mandarines. El vi el porta en Joan Antoni. Fem broma i mirem les notícies a la TV. En acabat, vaig a fer el cafè als Toreros, amb en Santi, en Joan Antoni i en Quico, i m'acompanyen a votar. Allà m'hi trobo un policia, que ens saluda, els membres de la mesa una mica avorrits (aquesta hora és mortal) i el nostre interventor. És un clàssic. Se'n recorda de totes les eleccions i m'explica com va anar al referèndum de l'Otan, el 1986 (glups! fa 19 anys...).
:
14:00
La participació arriba al 23,13 %, a Mataró, segons la mostra de l'Ajuntament. Llegeixo un magnífic article de Rafael Argullol a El País ("La cara del demonio"), a propòsit del film El hundimiento, que protagonitza Bruno Ganz. Diu "el auténtico demonio nunca tiene cara de demonio".
:
13:00
Els responsables vénen a recollir els dinars per als interventors, els veritables màxims representants dels socialistes a la Jornada. Ells fan possible que les coses vagin amb normalitat, i a vegades resolen moltes casuístiques que sovint escapen a l'experiència dels membres de les meses. sempre, amb discreció i respecte.
:
12:00
Fins a la 1, van arribant les dades de participació per districtes, en total estem a un punt coma dos per sota de les eleccions europees. Al carrer fa fred i, cap a la una, m'avisen que hi ha força participació en alguns col·legis. Ja veurem. Quasi no hi ha ni apoderats del "no".
:
10:00
Les actes han arribat totes, en Pep les ha recollit. Comprovo que els ordinadors funcionen i que tot va. Tot va. Anem a esmorzar amb en Joan Antoni i a les 10:30 l'acompanyo a votar. A les 11 ho farà en Manel. Em preparo per rebre dades de participació (reals, no mostra), a les 12 h.
:
09:00
Tots els interventors (som l'únic partit que n'ha acreditat) són als seus llocs, els apoderats van arribant-hi. Els "apoderats de zona" (responsables per districte, més o menys) ja han rebut tots les instruccions darreres i passen a fer la primera volta i a recollir les actes de constitució de les meses. La Policia Local em truca per dir-me que no hi ha hagut cap incident.
:
08:00
La Joana i la Montse ja són al Partit amb tot preparat per engegar el dia. És la primera vegada en molts anys que no em toca de fer-ho a mi. Arreglo el que he d'arreglar, acomiado el meu fill ben bé fins demà i, amb els diaris sota el braç, arribo al PSC passades les 9.
:
(Gràfics: El Periódico)

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Després de llegir aquesta anotació he vist clar que el socialisme és una secta.

Ramon Bassas ha dit...

Veient el teu web, maco, no sé qui és més secta.

Judith Vives ha dit...

Molt interessant la reflexió sobre El hundimiento. Una pel·lícula esplèndida, que dóna una visió inèdita de la bogeria del tercer reich.

Joan Antoni ha dit...

Ramon: tranquil, no et piquis!
Hi ha gent que no sap perdre!

Joan Safont ha dit...

Hola Ramon,
Felicitats, heu guanyat vosaltres (com suposo, era previsible).
Una cosa: no crec que tingui res a veure el No de Madrid, el No d'Espanya (El de Jiménez Losantos, però també el No de Llamazares) amb el No de Catalunya (28 %), Euzkadi (35%) i Navarra (31%). Tampoc heu de subestimar aquests vots negatius. No ha estat un referendum a la búlgara, sinó que cadascú ha expressat allò que creia i a forces (amb independència de sigles) no els agradava el tractat. Els triomfadors, al meu entendre, també són a part dels que demanaveu el sí, tots els qui hem votat.

Ramon Bassas ha dit...

Gràcies Joan. I gràcies a la resta pels comentaris.
Efectivament, hi ha 'nos' diferents. També és cert que a aquestes tres comunitats hi ha presents més partits, a banda d'IU (i Falange, diguem), que apostaven pel 'no'. Però resulta curiosa la relació entre districtes amb resultats habituals de dreta igual a districtes amb resultats del no. En fi, això és a "bote pronto" i cal esperar reposar uns dies el magí.
Felicitats a tu pel teu vot que sé que és sincerament europeista.