diumenge, de febrer 04, 2007

La insolència | Dos defectes

La insolència
:
Vaig veure aquesta foto, d'Efe, al diari de divendres. Son Gorka Vidal, Irkus Badillo y Beñat Barrondo, que aquests dies són jutjats de pertinença a banda armada en haver participat en el transport de mitja tona d'explosius. Es van confessar membres d'Eta així com autors de diversos atemptats en una pirueta jurídica per intentar exculpar els seus caps. Mireu-los. Aquest somriure de matons, les riallades de qui apareix a la taverna (herriko?) després d'haver propinat les hòsties adequades, aquesta absència de la mínima sensibilitat, aquest rebuig frontal a la dignitat humana dels qui escupen a la cara dels innocents i a la pròpia vida que es disposaven a segar és el símbol de la insolència més gran. Mireu com riuen, deia ahir.
:
Dues ciutats - XIV
:
DOS DEFECTOS DE LA LITERATURA
:

1. Cuando el escritor se ocupa única y exclusivamente de sí mismo, de sus debilidades y de su vida, y olvida el mundo objetivo y la búsqueda de la verdad.
:
2. Cuando el escritor se ocupa única y exclusivamente de la verdad del mundo, de la realidad objetiva, imparte justicia, juzga al prójimo, censura la época y sus costumbres y se olvida de sí mismo, de sus debilidades y de su propia vida.

:
Adam Zagajewski, Dos ciudades, Ed. Acantilado, Barcelona, 2006, p. 217.
Il·lustració: Miquel Barceló, Evgen écrivant (1994).

:

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Ramon,
no ens hem de deixar portar per les imatges, tant me fa que riguin o que plorin, la llei que ens hem donat és la Llei, espero que s'apliqui freda i serenament.

Ramon Bassas ha dit...

Vladimir,
I tant. Però això no treu que ens hi fixem.

Anònim ha dit...

Ramon. Només et dic una cosa: m'agradaria que aquest mateix comentari que has fet tu el pogués subscriure ZP. Lamento que no tingui la teva contundència una persona que té el deure de tenir-la (i ja sé que em diràs que sí la té i tot allò). Un lector teu.

Ramon Bassas ha dit...

- Anònim,

Pots estar ben segur que sí. Almenys no ha fet com l'altre, que no va dubtar en elevar aquesta gentussa a Moviment Nacional d'Alliberament Basc, ni ha corregut a acostar els presos sense contrapartides...

Anònim ha dit...

En això que dius tens raó, per suposat. Ara bé, el que realment val és el que acabarà passant. Dintre d'algunes setmanes en tindrem més dades. Llavors veurem quines són les conseqüències. Jo l'únic que et dic és que per ZP no m'hi jugaria el bigoti. Però em vull equivocar, em vull equivocar... De tota manera, agraeixo el teu post i el teu coratge. Si més no, encara queda algú que digui "dolents" als dolents.

Ramon Bassas ha dit...

- Anònim,
Bé, Zapatero sap molt bé on són els "dolents". No sé si Rajoy, que critica més ZP que Eta, ho sap massa bé...

Anònim ha dit...

Espero que tu tinguis la raó i no jo. Però sí et demano un favor: no em citis Rajoy, perquè no té res a veure amb el que et volia dir. No per dubtar de ZP --que en dubto-- afirmo o valoro el que faci el PP. És lamentable el seu oportunisme i no tindrien cap escrúpol en fer totes les concesions si allò val una victòria electoral. Però concedeix-me el dret a equivocar-me i a creure que altres líders del PSOE no durien el tema com el duu l'actual. Això és tot.

Ramon Bassas ha dit...

- Anònim,
Podria ser, però no ho crec. De fet, no conec cap opinió contrària a l'estratègia de Zapatero dins el PSOE.

Anònim ha dit...

Hello. And Bye.