divendres, de setembre 28, 2007

Addicció | Arquitectura i caganers

Ets addicte?
:
54%How Addicted to Blogging Are You? :
Jo tinc un 54% d'addicció. Comprova-ho tu aquí.
:
Arquitectura i caganers
:
Al Quadern d'El País d'ahir (edició catalana) hi havia un article que, a rel de la proposta del nou estadi del Camp del FC Barcelona formulada per l'equip de Norman Foster, i comparant-la amb la Torre Agbar de Jean Nouvel, diu de passada algunes coses que em semlen molt rellevants. És del professor Xavier Monteys i diu coses com aquestes:
:

S’ha dit aquests dies que l’ampliació del Camp Nou s’inspira en l’arquitectura de Gaudí, i que la seva “pell” és una evocació del trencadís. Hem sentit que portarà els colors del Barça i els de Catalunya, i que l’estadi és com una cassola. I algú més ha afegit que serà com una olla a pressió... del disseny. Amb tots els respectes, si continuem deixant-nos dir aquestes coses un dia acabarem fent a Barcelona un edifici que s’inspirarà en el caganer.
:
La degradació cultural d’una ciutat comença per coses així. (...) Per cada objecte inútil que és una rèplica del drac del Parc Güell, la cultura d’aquesta ciutat es degrada una mica més (...).
:
He après amb el temps que quan un edifici sembla una cassola, o una olla o un altre acudit qualsevol, no és arquitectura. L’actual estadi del FC Barcelona és arquitectura perquè, entre altres coses, sembla arquitectura. Està format per elements que tenen noms que pertanyen al vocabulari arquitectònic: pilars, jàsseres, rampes, escales… Aquest fet tan simple té un avantatge que no ens pot passar per alt: fa que el puguem descriure i referir com un estadi, i no cal recórrer a la iconografia popular dient que és una olla a pressió.

:

20 comentaris:

Napoleón Bonaparte ha dit...

Hola Ramón,

esperaba alguna referencia a las designaciones de Pilar González y Arcadi Vilert, un tanto curiosas.
Pero entiendo que no lo creas necesario hacerlo en tu blog. De todas formas me gustaría comentarte el asunto.

Según afirma Pilar, ha recibido varias ofertas (sectores público y privado) pero mira que casualidad, que ha acabado aceptando el chollazo a dedo que le han propuesto.

Menuda gentuza. Y después algunos se rasgan las vestiduras al leer nuestro Blog, por la forma que utilizamos para contar las cosas. Eso, la gentuza somos nosotros. Pero los que se lo llevan limpio y forever son ellos.

Y el Sr. Vilert, dijo que no estaba en las listas del PSC por que el suyo era un proyecto para la ciudad de 8 años. Y lo cumplió. Cuando ya no queda nada que edificar se marchó. Eso sí, estaría solo 8 años en la política como afirmó pero se le olvidó decir, que viviría de ella el resto de su vida por lo que parece de momento, por que ya está colocado y además ejerce de su cargo semanas antes, de ser designado oficialmente como denuncia mi compañero Julián en cabezonespuntocom.

De verdad, esto es nauseabundo y se quedan tan panchos. ni siquiera se ponen colorados hablando de estas designaciones ni los que los designan tampoco.

Mírate los foros de internet, verás como ha sentado la noticia en la ciudad. Y estas cosas, por que no salen en la propaganda electoral ni se dice en los discursos.

Un saludo

Ramon Bassas ha dit...

- Napoleón,

Ciertamente, no sé si es el blog el sitio más adecuado para responder a ello, pero, la verdad, no tengo ningún inconveniente en decir lo que pienso sobre esa cuestión.

Ambos son profesionales muy competentes con un currículum impecable tanto en su profesión como en tareas de dirección previo a su paso por ser concejal. Creo que pueden desarrollar bien la tarea encomendada aunque, si no lo hacen, como todo el mundo, deberán responder ante el órgano que les ha contratado.

Otras personas han pasado por una situación exacta o parecida a ésta, también de Mataró. Lo que no sé es por qué sólo se meten con ellos.

Y una última cosa: los foros esos no son 'la ciudad'.

Napoleón Bonaparte ha dit...

Me "encanta" tu respuesta. No esperaba menos. Al menos he dejado lo que pensaba y no soy el único que lo piensa.

Defiende lo indefendible en este caso. Lo entiendo, que vas a decir. Si no fuesen de PSC, ya me gustaría ver que opinas de este tipo de hachazos. Y no solo me quejaría de estas personas por ser del PSC. Sabes que siempre que algo no creo que esté bien lo digo. Incluso de "mi" partido, como hay muestras evidentes en toda la Red. Eso es lo que nos diferencia en este caso.

Tu eres parte implicada y tus argumentos a parte de inestables, son obligados. Sobre que eso de los foros no son la ciudad, supongo que la ciudad son los Blogs del PSC, el del Charly, etc. El resto, capgros.com tampoco muestra la opinión de la ciudad.

Tengo una opinión pendiente de publicar, sobre las mentiras de los políticos,(de un científico con gafas y habla raro, ya sabes), que afirma que, no es que se mienta en la política sino, que tiene que ver con la evolución, el autoengaño, etc. Es un señor del M.I.T., lo digo por que seguro que tampoco será significativo para ti.

En breve lo publico es muy interesante. Igual muchos políticos os veis reflejados, como sois capaces a veces, de creeros vuestras afirmaciones. Ya me dirás que te parece.

Un saludo

Ramon Bassas ha dit...

- Napoleón

A ver. Se puede contratar a todo el mundo menos a los del PSC ¿no? Bueno, ahora ya lo entiendo. Ya pasaba con el tío Paco, eso.

¿Crees en serio que no son profesionales competentes para ello?

Napoleón Bonaparte ha dit...

A ver ramón,

Que el problema no es si están preparados sino, que han sido elegidos a dedo. Por favor, seamos serios.

Si me preguntas por Vilert, creo que sí puede ser adecuado para el puesto pero Pilar, no. Y repito, que son a dedo Ramón.

Lo del tio paco sobra, al menos con mi persona.

Espera a leer el estudio del especialista que te he comentado que publico en breve. Igual te replanteas este tipo de argumentos.

Buenas noches

Ramon Bassas ha dit...

Vale... a ver si soy yo que no me encuentro muy bien de la terraza y me tienen que encerrar por creer que soy Napoleón...

Napoleón Bonaparte ha dit...

Lo de Napoleón Bonaparte, es por que le apodaban el petit cabro, y me gustó.

Ramon Bassas ha dit...

Bueno, yo hablaba por mi

Joan Safont ha dit...

Bé, Ramon no he pogut accedir a l'article sencer, però vaja, - obviant el fet que alguna part de l'estadi és directament meva - el que ens has ofert no trobo cap diferència entre aquest retrògrad professor i aquells qui criticaven el modernisme, salvant totes les distàncies. Norman Foster no em sembla un caganer (ara si ho fos li donariem directament el premi de l'any de l'Associació d'Amics del Caganer, de la que formo part) i Jean Nouvell no em sembla que només sàpiga fer titoles lluminoses. El Camp Nou és arquitectònicament fantàstic, ara la seva aparença requereix alguna novetat, el temps del formigó armat (que hauria horroritzat al món fa 100 anys!) ja no són els nostres. No descarto que a la crítica del Sr. Monteys, a qui no conec, hi tinguin a veure elements que poc tenen a veure amb l'art, com la política o el futbol.
Ah, i el que diu de l'olla, desconeix que al barcelonisme sempre s'ha parlat de la forma d'olla com la forma de l'escut, o que el terme olla a pressió és un clàssic per referir-se a estadis com els de Grècia i Turquia especialment salvatges, però també d'Itàlia o Anglaterra.

Ramon Bassas ha dit...

- Joan
Val, però no diguis que no fa pensar una mica... A vegades trobo que les metàfores són ridícules, i tenim certa tendència a justificar amb metàfores el que no sabem justificar per si sol. Només ho he posat com a provocació, besllumant allò de cert que hi ha en tota 'boutade'. A mi també m'agraden Nouvel i Foster, i procuro anar una mica més enllà d lo del símbol fàl·lic tan sobat. Se'ns acabarà destrempant...

Napoleón Bonaparte ha dit...

Jo soc soci del Barça desde 1981, vaig accedir a ser soci, quan l´ampliacío del mundial. El nou projecte em sembla molt bo. Jo no hi entrare pas, en temes arquitectonics, per que no hi entenc res. No mes si m´agrada o no. Em sembla una bona idea aixó si, m´agradaria veure els altres projectes que no han sigut seleccinats. De fet, penso que els socis i tota l´aficcio, te dret a saber quins projectes s´han descsartat. A mes, el "Jurat" que a escollit al finalista no em sembla prou significatiu de la veu del soci. Un altre tema es saber si fer aquesta remodelació, no comportará problemes en l´ambit economic del club. Com perduda de parimoni etc.

Repeteixo que a mi m´agradat molt.

Adeu

Anònim ha dit...

Absolutament lamentable la resposta a Napoleon, introduint la pregunta i comentaris vers la capacitació professional dels ex-polítics esmentats .
Demagogia i falsetat en el teu discurs.
Allò que indigna és l'elecció a dit i la creació de càrrecs, pagats amb diners públics, per respondre a qüestions personals, i no d'una manera tan clara a interessos col.lectius.
La casa és gran i els ciutadasn a pagar.
Es veritat com dius que això no és patrimoni dels PSC , ni de Mataró.

El més indignat és que amb segons quines paraules tracteu a la gent implícitament d'idiota i que no s'entera de les coses.
Us extranyarà la desafecció a la política ? En el fons, penso que us dona igual.

Discrusos prepotents, vaselina pel personal i qui dia passa,any empeny.

L'ètica i la transparència en els afes públics són pels somiatruites.

Jokin

Ramon Bassas ha dit...

Jokin,

Pel q jo sé, els contractes són perfectament ajustats a dret i ratificats pels òrgans col.legiats que governen aquests organismes... Qui és el demagog?

Anònim ha dit...

He parlar de discursos i parlar demagògic .... no de persones.

Aquest "discurs" distorsiona molt fàcilment els fets.

Que Pilar Gonzàlez aniria a parar al Tecnocampus se sabia _ vox populi- abans no es formalitzes cap contracte legal.

Aquesta és la "per-versió" de la Llei que a voltes el discurs politic té
i que la gent de carrer ... NO TRAGA !!!!

Jokin

Joan Safont ha dit...

Caramba, això més quan bloc sembla Austerlitz!

Gràcies per la resposta, Ramon. De gustos i comentaris no en faltaran pas. Tot i això, a tall sentimental i barcelonista, sempre serà olla o orinal, el millor estadi del món!

Anònim ha dit...

Ramon,
olla, orinal, tortell... per mi aquella collonada anomenada collaret fluorescent que venen a les nits de festa major als quatre nens passarells de pares babaus. En definitiva, una merda penjada d'un cordill que no sé si compleix amb la normativa lumínica de la ciutat (però tractant-se del "més que un club" això és pecata minuta).

També sóc soci del Barça, tots tenim dret a una certa dosi de vulgaritat.

Deixa'm recomanar al respecta un post sobre el tema al bloc d'en Pere Pascual.

Ramon Bassas ha dit...

- Napoleón,
Per cert, ara et toca a tu. Per què no fas el text d'addicció als blocs? També hauiries de ser sincer....

- Joan,
Gràcies a tu, ja saps: això és casa teva.

- Vladimir,
Me'l miraré.

Napoleón Bonaparte ha dit...

41 %

http://cabezonespuntocom.blogspot.com/
2007/07/
how-addicted-to-blogging-are-you.html

Dessmond ha dit...

Jo penso que en Monteys té molta part de raó. Ara, a mi no em molesta la referècia a l'olla, al caganer, al que sigui, encara que sembli "barretineru".
Jo també vaig fer un article -ho dic amb la modèstia que calgui, eh?- dient que d'aquitectura en té ben poca aquesta proposta.
Crec que l'operació de la reforma té més a veure amb el fet de revaloritzar la marca Barça que una altra cosa.
Les referències als colors i a Gaudí em semblen una magnífica presa de pèl, efectiva per enredar al jurat. Vaja una colla pessigolla!
En Monteys havia estat director de l'Escola d'arquitectura del Vallès. Ha editat ineteressants guies arquitèctoniques de Barcelona sobre el racionalisme, entre d'altres coses.

Ramon Bassas ha dit...

- Napoleón,
Creo que aún tienes cura.

- Dessmond,
Gràcies per dir-hi a teva