dimarts, de novembre 13, 2007

Veneçuela | Veig les ombres

Veneçuela
:
Aquests dies que es parla tant de l'incident que protagonitzà Chávez a la cimera de Xile i de la contundent reacció del Rei davant la interrupció intolerable a Zapatero per part del mandatari veneçolà, m'he recordat del primer dels articles que Moisès Naïm ha començat a escriure per El País dels diumenges, fa quinze dies. En ell, el director de l'edició nord-americana de Foreign Policy d'origen veneçolà ens aporta dades que no acostumen a sortir a la llum pública, centrades en l'agost que fa el crim organitzat, especialment d'uns anys ençà, aprofitant el lloc privilegiat que viu el país i la "impunitat", segons afirma, que atorga el nou règim anomenat bolivarista. "Y los números hablan: en 2003 salieron de Venezuela 75 toneladas de cocaína; este año se estima que saldrán 276 toneladas. Antes, el principal destino eran Estados Unidos y el Caribe; ahora es crecientemente Europa con paradas técnicas en países africanos como Guinea-Bissau, donde recientemente ha aparecido una comunidad de venezolanos y colombianos", diu eloqüentment.
:
Blanqueig de diners, tràfic d'armes, comerç il·legal de diamants, tràfic de persones i altres activitats criminals apareixen amb força rera les anècdotes diplomàtiques, els conflictes amb les companyies energètiques espanyoles, la xerrameca del cabdill i el seu enlluernament d'algunes èlits europees que viuen la revolució des de la distància necessària per no patir-la. Acaba Naïm:

La gran paradoja de esta terrible historia es que, a pesar de las constantes denuncias del presidente Chávez en contra de la globalización, su revolución no ha podido evitar que Venezuela sufra sus peores consecuencias. Estas bandas criminales están globalizando Venezuela. Pero se trata de una globalización que depende de la corrupción, el crimen y la muerte. La historia oculta de Venezuela puede acabar siendo mucho más importante para determinar el futuro de mi sufrido país que el experimento de Hugo Chávez.
(foto: Reuters)
Articles anteriors: Chávez 3.0 P1- P2
:
Tres cretins (I)
:
Durant tota aquesta estona que fa que estic mirant per la finestra, no he pensat (...) per exemple, en la vida que duc habitualment, ni en com, per comptes d'assaborir les coses tal com vénen, em passo el dia rumiant com haurien de ser. Faig tot el que puc per corregir el curs de la realitat, i preveure-ho tot perquè, si evito que hi hagi cap ensurt, l'endemà resulti més suportable. Però preveure-ho tot em produeix un desassossec desmesurat, que fa que les coses em passin pel davant com una exhalació, sense fruir-ne. (...) No en frueixo en el moment perquè, més enlla de la tendresa, veig les ombres, les possibilitats terribles que s' amaguen rere cada cosa agradable.
:
Quim Monzó, Mil cretins, Ed. Quaderns Crema, Barcelona 2007, p. 71. Foto: Strambotica.
:
Publica un comentari a l'entrada