dimecres, de novembre 10, 2004

Arquitectura i valors

Aquí va el meu article a la revista Valors del mes de novembre.

:

EASY-ARQUITECTURA?

tonibou Recuperació muralla a Mataró Promotor La Palma CB Arquitecte Antoni Bou i Monclús Arquitecte tècnic Josep M. Ros i Monrós Gestió de la construcció Estatge Mataró 96 SL

:

Sortint de veure l'exposició (física, per la virtual, vegeu web) penso que, com en la moda ha sortit Zara, en el mobiliari, Ikea, i en els viatges, Easyjet, per exemple, hi ha un camí a recórrer per produir arquitectura a l’abast. La mostra correspon a dues convocatòries, la 10ª edició dels Premis Puig i Cadafalch (corresponents a intervencions de 2001 a 2003), i la 1ª Triennal del Maresme d’Arquitectura, una iniciativa que pretén estendre l’incentiu al conjunt de la comarca i que, a diferència dels primers, inclou obra pública. Gràcies a això darrer, emergeixen autèntics temples i capelles civils del segle XXI (escoles, cementiris, habitatges protegits, teatres, pavellons esportius, parcs públics...) que donen garantia de la profunda transformació de l’espai públic a les nostres viles i ciutats.

:

Els premis Puig i Cadafalch, genuïnament mataronins, reconeixen les iniciatives de promotors, arquitectes, constructors i industrials, tots junts, per dignificar els espais on vivim, tant per a les noves construccions (siguin habitatges, empreses, botigues...) com a rehabilitacions. El lloc on vivim o desenvolupem les nostres activitats està comprovat que les determina, i és bo que l’arquitectura hagi entrat a les cases i a les empreses. D’aquí a unes anys ens mirarem amb més perspectiva les tendències actuals, almenys les que s’exposen a Mataró, a parer meu més influïdes pel Moviment Modern que pels seus post-successors. Però ara, torno al principi, en el moment que la precisió per l’entorn quotidià entra a moltes cases, seria encara millor que fos una exigència més d’un mercat massa descarnat, el de l’habitatge, que fa recaure tantes preocupacions a les famílies.:Mentretant, com a novetat, enguany podrem votar els guanyadors de la convocatòria mataronina, per Internet. Jo ja he fet la meva tria.

:

I una darrera cosa: fixeu-vos que totes les fotos d’arquitectura surten sense persones, com si fessin nosa. És un debat interessant, sovint massa superficial, però, el de els contrapesos de la utilitat o l’estètica de les obres arquitectòniques. En ambdós casos, però, les persones som imprescindibles.

  • 10ª edició dels Premis Puig i Cadafalch d’Arquitectura / 1ª edició de la Triennal d’Arquitectura del Maresme. Sala d’actes de Can Palauet (C. Palau 32; Mataró) fins el 28 de novembre
  • Actes: dia 7: passejada per Mataró (més inf. Tel. 93 790 61 51) dia 12, 20 h., lectura i lliurament dels Premis