diumenge, d’abril 17, 2005

Felicitats, Patxi

resultats Font: El Periódico
:
Dels resultats electorals a Euskadi, em permeto de comentar algunes coses a bote pronto. En primer lloc, cal felicitar Patxi López i els companys socialistes bascos perquè són els únics (excepte el fenomen Ehak, que hem d'analitzar a part) que han guanyat en vots i escons respecte el 2001, situant-se com a segona força. Patxi s'ha situat en el millor escenari dels que presumiblement havia comptat que, a banda d'un increment com aquest, contemplava una davallada tant del PNB com del PP, els dos actors trinxeraires. Res no pot ser igual que ahir, ara, i això és gràcies a la posició que ara ocuparà el PSE, absolutament central i clau si es vol anar per la senda del diàleg.
:
En segon lloc, com ja ha dit Pepe Zaragoza aquest vespre, es destaca que Iberretxe ha fracassat en el seu principal objectiu: avalar aquest famós Pla unilateral amb els vots de la majoria. per això va avançar les eleccions. Bé, doncs el poble basc li ha dit que no. El Pla Ibarretxe, allò que aquest senyor volia dialogar "a tortas", ha perdut les eleccions. Com acaba de dir el propi Patxi "avui tothom dirà que ha guanyat, però el que està clar és que el Pla Ibarretxe ha perdut".
:
patxiibarretxe Patxi i Ibarretxe, fa una estona. Font: El Periódico
:
En tercer lloc, es confirma la tendència a la baixa (sin prisa pero sin pausa) del bloc nacionalista i a l'alça de l'anomenat bloc constitucionalista. I, en quart lloc, és preocupant que el partit Ehak obtingui 9 escons. Veurem què fan amb ells.
:
Aquest vespre ens hem anat trucant i enviant missatges uns quants malalts d'eleccions. Però em quedo de nou amb els tres companys de la JSC de Mataró que han estat tot el dia al peu del canó en una taula electoral al País Basc. Felicitats.

4 comentaris:

Jesús Cardona ha dit...

Massa, massa oficialista aquest post. I amb perdó, poc crític. Em fa l'efecte que al País basc la segona força serà sempre el partit que governi a Espanya. Ara es torna a repetir la història i l'augment només és efecte ZP.

Crec que els socialistes esperaven molt més. No hi hagut vots del PNB cap al PSE, sinó del PNB cap a forces més radicals. Aquest resultat és ben poca cosa pels socialistes.

D'altra banda, si Ibarretxe no ha obtingut un aval per a la reforma de l'Estatut de Guernika, quin aval té un PSE que recupera els escons perduts quan només esgarrapa vots al PP? Preneu nota, perquè els vots perduts pel PNB van a forces més radicals. I això és cert, no és un aval pel Pla Ibarretxe, és una aposta clarament independista.

núria ha dit...

Sincerament, Ramon, crec que dir que Ibarretxe ha perdut les eleccions és matemàticament absurd. Que ha perdut escons, sí, però dubto que sigui pel pla en si, sinó per l’enrenou que es va muntar quan l’Estat il·legalitza Aukera Gustiak. Per tant, com diu el primer comment, es radicalitza la situació.

Ah! I, no podem treure les frases de context: quan Ibarretxe va dir l’expressió de “a tortas”, recordo que l’oració portava la partícula NO al davant.

Ramon Bassas ha dit...

Benvolguts Jesús i Núria, gràcies per les vostres opinions.

Els dos principals partits que apostaven per la política de fronts (PNB i PP) han perdut escons. Això és el que dóna esperances de "desradicalitzar" la política basca. I en això sembla que està el PSE, sense el qual no es pot fer res. Res de sèrio, vull dir.

El que està clar és que els partits que recolzaven el "Pla Ibarretxe" (veritable motiu de l'avançament electoral) no tenen majoria. Això és el que ha perdut. El diàleg entre el conjunt de forces polítiques basques (ai las, just el que defensava el PSE) és el que sembla haver sortit com a inevitable.

Lo de les "tortas" ho deia amb ironia. El lehendakari, quen ho va dir, no s'adonava que a alguns ja els han "dialogat" fulminantment, no "a tortas", sinó a trets. No. No fa riure.

Jesús Cardona ha dit...

Hola Ramon, està clar que a mi no m'agraden els projectes polítics del 51 contra el 49%, sigui quins siguin. Així no es va enlloc. Simplement volia remarcar que el PNB perd vots precisament pel cantó radical i no cap al PSE i això s'ha de tenir en compte. gràcies