dimarts, de juliol 12, 2005

Millora la situació econòmica

La situació econòmica espanyola ens està donant aquests dies bones notícies i val la pena que les tinguem en compte. Us en poso alguns exemples realtius a l'ocupació, a la seves conseqüències a les arques de la Seguretat Social, al nou Pla d'Habitatge, que pot alleujar les economies de moltes persones, o al nou Pla d'Infrastructures, que donarà un impuls al desenvolupament en xarxa, contra el model radial de l'anterior executiu conservador, que situava Madrid a l'eix de les principals infrastructures de l'Estat (amb el recolzament de CiU).
:
Destaca, en primeríssim lloc, el descens de l'atur, al mes de juny, en 32.533 persones (4.735 de catalunya). Així, la xifra total de desocupats se situa per sota dels 2 milions per primera vegada des de jluiol de 2003. Penseu que des del juny de 2004 la xifra d'aturats s'ha reduït en 79.253 persones, essent aquest l'únic descens registrat el mes de juny de la sèrie 2001-2005.
:
Com a conseqüència de la situació econòmica, el ministre Caldera informa que el nombre mig d'afiliats a la Seguretat Social va pujar en 231.716 ocupats al juny, superant la barrera dels divuit milions d'ocupats. En els darrers 12 mesos, el nombre d'afiliats ha pujat 740.061 ocupat (un 4,28%). de les altes de juny, 115.022 corresponen al procés de normalització d'estrangers, que ara ja representen 250.175 altes. També val la pena destacar que el creixement ineranual de dones afiliades puja el 6,48% i que ja superen el 40% del total.

Tot això ha permès al Govern de Zapatero de dotar el Fons de Reserva de la Seguretat Social 3.500 milions d'euros més, i arriba ja ara als 26,650,89 milions d'euros, el que equival a quasi 6 mensualitats de pensions i al 3,18% del Producte Interior Brut. L'excedent pressupostari de la Seguretat Social del 2004, calculat a efectes del Fons, ha assolit 7.339,99 milions d'euros.
::
L'altre tema important és l'accés digne a l'habitatge. Per això és una gran notícia el nou Pla d'Habitatge de la ministra Trujillo, que posarà a disposició dels ciutadans 180.000 nous habitatges l'any, de compra o de lloger, a preus assequibles, un 63% més del darrer Pla que havia elaborat el Govern Aznar. Ara, els joves, les persones discapacitades, la gent gran , les víctimes de violència de gènere i famílies monoparentals, així com d'altres col·lectius, seran els més beneficiats. per exemple, per primera vegada les rendes mitjanes podran optar a un nou tipus d'habitatge protegit, de preu concertat. Es disposarà de 5 anys més per pagar els crèdits hipotecaris i també es creen sistemes de control sobre la venda d'habitatge protegit per eviatr el frau, alhora que parteix d'un gran consens amb institucions, organitzacions i sectors socials. L'Estat hi dedicarà 6.822 milions d'euros.
:
Per últim, ahir Zapatero presentà un ambiciós Pla Estratègic d'Infrastructures que, com deia, substitueix un model radial (Madrid al mig i la resta equidistant) per un model en xarxa. El Pla de la ministra Àlvarez preveu una inversió de 241 mil milions d'euros en els propers 15 anys. Per primera vegada, el ferrocarril és el mode de transport que s'emporta més pastís: el 42% del Pla. de la resta, destaquen tant carreteres com aeroports i ports. Les conseqüències d'aquest Pla permetran que el desenvolupament d'Espanya estigui més repartit, que possibiliti un paper més actiu de les perifèries a l'economia espanyola. També val la pena estar al tanto del suport al transport urbà i nterurbà i a la inversió en recerca.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

35 anys pagant hipoteca!. Això es el que ens queda als joves, i amb sort. Això es el que tingut que fer, ficarme a una hipoteca de 35 anys. Fa gairebe 4 mesos desde que em vaig comprar el pis i ja han venut el mateix pis que tinc a sota per 4 milions més. Això és una bogeria.

Burdon

Ramon Bassas ha dit...

És ua bogeria, tens raó; per això crec que val la pena, en aquest cas, intervenir amb un Pla com el que es proposa, de no deixar exclusivament al mercat la regulació de l'accés a l'habitatge, com s'ha fet fins ara, o de circumscriure només l'accés a l'habitatge protegit a col·lectius amb rendes excessivament baixes. La nova llei d'Urbanisme catalana obliga a cedir un 30% del sòl de nova urbanització a habitatges protegits. En fi, no sé si per resoldre-ho, però almenys per mitigar-ho.