dimecres, de juliol 27, 2005

Art efímer de Juliana i Semproniana


Bé, doncs ahir vaig acabar al ball del Parc, després d'una breu visita al swing de la Plaça de la Brisa i d'una estada als fados del Pati de Can Marchal. El millor de Les Santes, però, continua essent les converses que s'hi fan, i la gent amb qui et trobes, alguns que fa massa temps que no veus, o amb qui fas que es trobin o a qui descobreixes per primer cop. I amb aquest esperit encarem el que queda del dia, almenys, amb la nit dels Focs i l'anomenat Sarau, un conjunt d'activitats prop de la platja. Bé, ja veurem.
:
El llarguíssim trajecte matinal m'ha deixat fet completament pols, especialment per la xafogor i aquest cansament que t'agafa de no saps massa què (després, dinar amb els teus, relax total). O sigui que penjo això i marxo a la darrera fase de la Passada de Gegants, una altra matada per si la del matí no havia fet prou efecte. En fi, més de tres hores de missa, amb dos bisbes, dos alcaldes, dos diputats al Parlament, un conseller, etc...
:
Si tingués temps, i per introduir polèmiques noves, parlaria d'un tema que algun dia he vist fer coincidir alguns nostrats. Es tracta de si és bo o no que en l'Ofici convisquin la Missa de Mossèn Blanc (una peça que nmés es toca cada 27 de juliol en aquest acte, un fet d'art efímer, des de fa més de 150 anys) amb els cants que en diuen kumbaiàs, o sigui, els de la missa de diumenge o de quan sigui. Contra el que pensaven els que vaig sentir, i després d'haver-ho pensat una mica, jo penso que sí. Que fet i fet es tracta d'un acte religiós, d'una assemblea de fidels, dins la qual hi ha un fet cultural, el més genuí de la Festa Major. I els actes religiosos (que ve de re-lligar, de retrobar l'home amb la seva plenitud) necessiten d'una participació activa de l'assemblea. I els cants, o els resos en forma de cant popular, en són part indissociable. Però, en fi, s'accepten controvèrsies (encara que em sembla que és un tema que fora dels que us he dit i de mi mateix, mai més no he vist que ningú el tregui...).
:
L'apunt final d'avui, que no té res a veure amb la Festa Major de Mataró, és la recomanació del post de Jaume Subirana en la que ens mostra algun treball interessant sobre blogs.