dijous, de setembre 07, 2006

Santa Maria | Estat propi | Parlar clar

Ora pro nobis
:
nom
:


Avui, al Ple, finalment no hi aniran les propostes de resolució que, sobre la restauració de la Basílica Parroquial de Santa Maria, havien presentat els grups de l'oposició. Cal dir que la decisió els honora, donat que han renunciat a la politització d'un objectiu comú, que no entén de disputes. I cal dir, també, que, des de l'aprovació d'una resolució similar a les que es presentaven, fa un any, fins ara, hi ha hagut avenços substancials.
:
En primer lloc, hi ha la inclusió de Santa Maria de Mataró al llistat d'esglésies a restaurar en col·laboració amb la Generalitat a rel d'un conveni amb els bisbes catalans. En segon lloc, el compromís i el del conseller Mascarell amb el projecte de restauració d'aquest monument. I, en tercer lloc, hi ha també el compromís de l'Alcalde Baron i del seu Govern en apostar per aquesta emblemàtica restauració.
:
nom Foto: R. Gallofré.
:
La qüestió és que la restauració d'aquesta peça històrica (en una ciutat que no es destaca per la seva monumentalitat) és cabdal per a la recuperació de la nostra memòria i identitat ciutadana. L'Església alberga capelles barroques excepcionals, té vestigis paleocristians i superposicions de diversos estils. Té també un dels millors orgues del país. Els més agosarats afirmen que la seva disposició (el lloc més alt de la ciutat romana) la predisposa perquè sota d'ella hi hagi sedimentat un temple romà. Amb una sola peça podem fer una síntesi del que ha estat la nostra història, que arriba viva als dies d'avui. Ningú no pot negar que val la pena, doncs. I, com que costarà molt (els calés no ens els regala ningú), ja cal que la Mare de Déu a qui està consagrada i totes les santes i els sants ens hi ajudin (que tampoc se m'ofengui ningú per aquest jansenisme).
:
Estat propi?
:

"Jo també vull un estat propi" és una frase de Berlusconi?
:
Després de tenir la quota més alta d'autogovern i de llibertat que ha tingut mai Catalunya, amb la gestió de més del 50% de la despesa pública en mans del Govern autonòmic (que és Estat), amb la participació com a ciutadans en les decisions que afecten el conjunt d'Espanya (que també té un Estat propi dels catalans i propi del conjunt d'Espanya), aquesta afirmació a quina propietat al·ludeix?
:
O és, finalment, la renúncia d'una part del catalanisme a la creació d'una xarxa social ben forta, d'una cultura nacional feta de l'esforç i la simpatia popular i d'una economia que confia més en la iniciativa que en les subvencions?
:
Parlar clar
:
nom Wang Qingsong, Follow me, 2003.
:
"Algunos piensan bien pero se explican mal: sin claridad los hijos del alma (decisiones e ideas) no salen a la luz"
:
Baltasar Gracián, El arte de la prudencia (af. 216), ed. Temas de Hoy, Madrid, 1996, p. 125.
:
Publica un comentari a l'entrada