divendres, de juliol 25, 2008

Les meves Santes - 3

Res, que en el moment d'escriure això encara no s'ha fet la Crida, sí en el moment de publicar-ho. la Crida és una versió localíssima dels pregons municipals. Les intencions de canviar-la han acabat desestimant-se, a vegades amb una virulència incomprensible. La Crida, la festa major, també és això, lamentablement. La cara menys amable de la festa (de qualsevol festa) és aquesta que la converteix en l'expressió d'un nosaltres excloent. Consisteix en l'elaboració de codis propis no compartibles, d'espais reduïts, de burocràcies populars, etc. Contra aquesta festa també hem de fer festa: amb aiguabarreig, amb contaminació, amb alternatives millors, amb somriures contra el crit. Vaja, crec que això ja es dóna.
:
En acabat, i després de sopar qui sap on, comença una altra versió localíssima dels correfocs. S'inicia amb un ritual de baixar i pujar la Riera amb els gegants i amb ritmes valencians que catalanitzem comptant-los fins a quinze. És un acte catàrquic i brutal, que jo ja ni goso de viure massa a prop, que enganxa milers d'adolescents i de joves i que és un dels de més risc de la festa. Després, amb el nom d'Escapada de negra nit, s'inicia un correfoc encara de més risc. Que acaba amb una ruixada (versió també molt ilurenca de 'miss camiseta mojada') que enllesteix la catarsi amb l'atac frontal a la suor i a la poca formalitat que resta. Aquesta ciutat tan tranquil·la i pacient, tan poc avesada a les estridències i l'exhibicionisme, canvia la seva faç i es transforma en una macro festa de celebració dels valors exactament contraris, que esclaten com el gas pres d'una ampolla de cava. Pres de pencar massa, o de suar massa, o d'avorrir-se massa.
:
Per cert, avui fa tres cents anys d'una moguda impressionant, barroca, teatral, excessiva, tàctica, que la ciutat de Mataró va retre per rebre l'esposa de l'aspirant de la corona espanyola Carles d'Àustria. En parla Manuel Cusachs a capgros.com i és una delícia llegir-ho. No ho diu, però em temo que el més important de tot era la consumació del matrimoni per poders. El que s'ha de fer per un 'polvo'.
:
Foto: Ruixada del 2003, LesSantes.net.
:
  • Divendres 25. Desvetllament bellugós. A 2/4 de 12 de la nit / Des de l’Ajuntament. La Família Divendres 25. Robafaves baixarà La Riera acompanyada de l’Agrupació Musical del Maresme
  • Divendres 25. Convidada de la Família RobafavesA mitjanit / Plaça de Santa Anna. Ball amb Xarop de Canya
  • Divendres 25. Escapada a negra nit. Tot seguit / Des de l’Ajuntament fins al Parc Central
  • Divendres 25. Tabalada. Tot seguit / Parc Central. Plaça d’Honorat Vilamanyà
  • Divendres 25. La Ruixada. Tot seguit / Parc Central. Plaça d’Honorat Vilamanyà
:
Publica un comentari a l'entrada