dilluns, d’abril 28, 2008

Dos apunts per l'esquerra


:
L'eurodiputat Henri Weber presenta la nova Declaració de Principis del PS (21.4.2008).
:

A través del bloc de Raimon Obiols em trobo amb dues aportacions interessants sobre el futur de l'esquerra. L'una seriosa i l'altra de riure. La primera és la (referència i una breu traducció, que us poso a continuació), de la nova Declaració de Principis del PS francès, que substiutueix la de 1990. De moment, el text -que ha preparat una comissió presidida per Alain Bergounioux- es troba en una fase d'esborrany i pel que sé ha propiciat un debat molt interessant a les bases socialistes del país veí. Aquí van els trossos traduïts pel propi Obiols:
:
  • “L’objectiu de l’acció socialista és l’emancipació completa de la persona humana i la salvaguarda del planeta“.
  • “A les injustícies i violències del món, la idea socialista oposa un compromís per una humanitat lliure, justa, solidària i respectuosa de la naturalesa (…) Aquests objectius no poden ser assolits a partir del funcionament espontani de l’economia i de la societat. La redistribució permanent dels recursos i de les riqueses és necessària per donar realitat a la igualtat de drets, oferir a cadascun les oportunitats de dirigir la pròpia vida, i reduir les diferències de condicions”.
  • “Els socialistes són partidaris d’una economia social i ecològica de mercat, una economia regulada pel poder públic, així com pels interlocutors socials. El sistema volgut pels socialistes és una economia mixta, combinant un sector privat dinàmic, uns serveis públics de qualitat, un tercer sector d’economia social”.
  • “El partit socialista és un partit internacionalista. Condemna totes les opressions i explotacions de les que són cíctimes els homes i els pobles, siguin quines siguin els orígens i les causes. Actua pel desenvolupament dels països del Sud. Combat la xenofòbia, el racisme i l’antisemitisme en totes les seves formes. Milita per un ordre internacional just i respectat, per una cooperació entre els pobles. Defensa el paper de les Nacions unides i de les institucions internacionals. Desitja que la Internacional socialista, de fòrum internacional pels partits i les forces progressistes que tendeix a ser avui, esdevingui un veritable moviment progressista i internacionalista”.
  • “El partit socialista vol unir totes les cultures de l’esquerra. No es resigna a les divisions de la història. Organitzant en el seu si un lliure debat, crida a tots els homes i a totes les dones a unir-se al seu combat“.
:
Aquest darrer punt, la de la unió de les cultures d'esquerres, la de fer del PS la gran referència de l'esquerra democràtica, plural i unida, he de dir que em sembla molt interessant. També fou la raó de ser del PSC, al congrés constituent de 1978 i, com diu Obiols sovint, no ha acabat pas. I aquí ve la segona recomanació, humorística, que treu de la xarxa a rel d'un text molt interessant d'un militant d'IU, després de les passades eleccions. Forma part de La Vida de Brian (1979) i resumeix un dels vicis més arrelats i perniciosos de l'esquerra, que més creix quan més petit és el grup. Aquí ho teniu:
:

: