dilluns, d’abril 07, 2008

Contra-natura | Sense 'Las hilanderas'?

Contra-natura
:
Deia Xavier Rubert de Ventós diumenge a El País que la humantitat no es pot desampallegar de la tendència natural a vetllar 'per les cries' i, per tant, a cercar el seu benestar no per la via de la igualtat amb els altres sinó justament per la diferència, nodrint-les de més eines i recursos (en forma de masters, de nòvios formals, etc...) que els altres. Aquí rau, diu, la dificultat de tot sistema alternatiu al capitalisme. D'aquesta manera, nosaltres, sense ser ni de dretes ni victorians ni xenòfobs, actuem com a tals davant la responsabilitat de la nostra supervivència o dels nostres fills.
:
M'agrada la reflexió per vàries raons. La primera, perquè, de fet, els avenços humans en clau de progrés social els hem fet contra-natura, i aquí hi ha una possible explicació. Segona, perquè reforça la idea que els impulsos de dretes i d'esquerres, de fet, són inherents a la nostra condició, a vegades indestriables del tot en cadascú, i són ambdós implusos complementaris en tota societat. Per això, tan estrany és que un sigui íntegrament d'esquerres o de dretes com que un projecte polític no sigui ni de dretes ni d'equerres. I, tercera, perquè ara m'explico com és possible que alguns que conec que són tan d'esquerres facin coses tan de dretes.
:
Malgrat això, senyors, i assumint les meves pròpies contradicicons (és a dir, la meva humanitat), crec que fem molt bé, alguns, anant contra-natura. Tant de bo fóssim més.
:
Valentines - III
: :
¿I què faríem sense els taxis, els quiosquers
o les putes? ¿Com seríem sense cartògrafs,
els programadors de software o la mostassa?
Ben bé podríem passar sense guies gastronòmiques,
teories de la literatura o
Le Monde Diplomatique,
però ¿què en diríem d'una vida sense
Las hilanderas,
una mica de jazz, les sobretaules, el desodorant,
els sofàs Chester, Sant Pau o El Corte Inglés?
:
(...)
¿Com és que hi ha tants caps de setmana, tan erms,
que sortim de Barcelona com si una natura
vulgar ens hagués de transfondre energia?
:
Valentí Puig, Passions i afectes, Ed. 62, Barcelona, 2007, "Paradigmes" i "Caps de setmana" (fragment), p. 28 i 29. Il·lustració: Diego Velázquez, Las hilanderas, 1648, Museo del Prado, Madrid.
:
Publica un comentari a l'entrada