dilluns, d’abril 21, 2008

La mania de menjar cada dia

Us recomano l'entrevista que avui publica El País al subdriector general de la FAO, José María Sumpsi, un català expert en qüestions agroalimentàries de gran prestigi que des de fa pocs mesos és al capdavant d'una de les tasques més complicades d'aquest món: reduir-hi la fam. Parla d'una de les coses que més preocupen en aquests moments: l'increment dels preus dels productes alimentaris i la seva repercussió arreu del món, especialment als països en vies de desenvolupament. Sumpsi desgrana els motius pels quals es produeix aquesta alça, centrats especialment en l'increment de demanda dels anomenats 'països emergents': on abans es menjava poc o gens, ara es menja més i, a més, es demanden productes de més qualitat que la producció mundial no pot abastar. El refugi del diner en matèries primeres -fins ara un mercat residual-després de la crisi hipotecària en seria un altre factor important.
:
Sumpsi és conscient dels riscos que té aquesta situació, des que ja s'han vist alguns exemples en forma de conflictes violents. I no les té totes sobre com pot acabar aquesta qüestió. però també adverteix de les oportunitats que pot significar aquesta nova situació pel desenvolpament de països pobres: Àfrica, per exemple, té àmplies expensions infraexplotades que poden donar un tomb a economies encara molt primàries. El subdirector general proposa la intervenció de diversos organismes internacionals (a problemes globals, respostes globals) per tal de crear grans reserves, incrementar la producció d'aliments a través de mesures innovadores i calmar els conflictes polítics. No cal dir que, a banda d'assolir un major equilibri mundial i avançar en enl problema més important que té el món, Occident pot trobar també un món on s'incrementa la demanda més qualitativa i creix més harmònicament que fins ara. Però creix, per sort. Així hoe espero. Sens dubte, és un dels temes més interessants dels propers anys. Foto: Uly Martín.
:

2 comentaris:

Anònim ha dit...

SANT JORDI TÉ MOLT PER DONAR!
Tradició, Cultura, lectura, literatura, roses, amor, reivindicació, catalanitat, germanor, convivència, activitats de carrer, passejar, fer un regal, actes commemoratius... quantes coses més poden simbolitzar Sant Jordi? Tot plegat, sigui quina sigui la part que en volgueu gaudir, que tingueu una molt

BONA DIADA DE SANT JORDI.

Ramon Bassas ha dit...

- Anònim,
Gràcies. De moment, va molt bé.